AK Parti'li yönetici Yalova'da yapılan yardımlar hakkında bilgi verdi

Sosyal ve ekonomik destek hizmetlerinde esas ilke, kişilerin kendi kendilerine yeterli duruma getirilmesidir.

T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Yalova İl Müdürlüğü, yoksulluk içinde olup da temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve yaşamlarını en düşük seviyede dahi sürdürmekte güçlük çeken kişi ve ailelere çocuklarını yanında bakımına imkan sağlanması amacıyla kaynakların yeterliliği ölçüsünde yapılan ekonomik destek hizmeti ile ailelere yapılacak psiko-sosyal destek hizmeti olan sosyal hizmet desteğini kapsamaktadır.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilen yardımların en önemli fonksiyonu; Kurum’un öncelikli hedef grubu olan korunmaya muhtaç çocuk ve gençlerin korunma altına alınmasına esas oluşturacak nedenin ekonomik yoksunluk olması halinde, bu kişilere ve ailelerine kuruluş bakımı yerine, ekonomik yardım ve diğer destekleyici sosyal hizmet uygulamalarıyla ailenin parçalanmadan bir arada yaşamasına fırsat sağlamaktır.

Ayrıca kuruluş bakımından ayrılan ve ekonomik desteğe ihtiyaç duyan gençlerin bir süre desteklenerek toplumda muhtaç duruma düşmeden hayatlarını sürdürmeleri amaçlanmaktadır.
Sosyal Hizmetler Müdürlüğünün 2020 Yılında Yalova genelinde yapılan sosyal yardımlarının toplamı Sosyal Ekonomik Destek Programı kapsamında 5.019.318 TL Engelli Evde Bakım Ödemesi 31.965.825 TL, Doğum yardımı 1.008.907 TL, Koruyucu ailelere 607.709 TL olarak gerçekleşmiştir.

Bunun yanında, Yalova Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı 23 Temmuz 1986 gün ve 14307 Sayılı Vakıf Resmi Senedi hükümlerine göre faaliyetlerine başlamış olup 3294 Sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanununun amacına uygun çalışmalar gerçekleştirmektedir. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Vakıflarının yönetim ve temsile yetkili karar organı Mütevelli Heyeti’dir. Mütevelli Heyeti 3294 sayılı Kanunun 7. maddesinde belirtilen üyelerden oluşmaktadır. Mülkî idare amirleri Vakfın tabii başkanı olup, Belediye Başkanı, Defterdar, İl Millî Eğitim Müdürü, İl Sağlık Müdürü, İl Tarım ve Orman Müdürü, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü, İl Müftüsü atanmış üyeler; 2 Muhtar üye, 2 Sivil toplum kuruluşu yöneticisi ve 2 Hayırsever Vatandaş üye; seçilmiş üyeler olmak üzere Vakıf Mütevelli Heyetini oluşturmaktadır. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı kendi kararlarını anılı heyet eliyle almaktadır. İlimiz merkez sınırları içerisinde ikamet eden, yardım ve desteğe ihtiyaç duyan, hanede kişi başına düşen aylık geliri muhtaçlık sınırının altında olan vatandaşlarımızdan vakfımıza başvuruda bulunanlara, yapılacak olan yardımların niteliği ve miktarı Mütevelli Heyeti tarafından belirlenmektedir. Ancak düzenli ve merkezi olarak uygulanan Şartlı Eğitim ve Sağlık Yardımı, 2022 Sayılı Kanun kapsamında Engelli ve Yaşlı Aylıkları ve benzeri yardım programlarının miktarı ya da niteliği; kanunlar, yönetmelikler, esaslar vb. ile belirlenmektedir.
Yardım Başvuru ve Karar Süreci şu şekilde işlemektedir; Başvuruda bulunulacak, yardıma ait istenilen evraklar ile birlikte Vakıf Personeline yapılan başvuru neticesinde Vakıf Personeli dilekçeyi Sosyal Yardım İnceleme Görevlisine sevk edecektir. Sosyal Yardım İnceleme Görevlisi yapılan hane ziyareti ve merkezi incelemelerden elde ettiği verileri, Mütevelli Heyet gündemine taşır. Haftada bir toplanan Mütevelli Heyeti tüm başvuruları inceler ve karara bağlayarak sonuçlandırır. Olumlu sonuçlanan başvurular hak sahibine ayni veya nakdi olarak teslim edilir ya da düzenli merkezi yardım olması durumunda ödeme döneminde ilgili ödeme yerinden yardım teslim alır.

Yalova ilinde bazı kalemlerde yapılan yardımları şu şekilde özetleyebiliriz; Şartlı Eğitim Yardımı 1219 haneye 1.188.788 TL, Şartlı Sağlık Yardımı 469 haneye 266.080 TL, Diğer Aile Yardımı 1712 haneye 940.057 TL, Kömür Yardımı 1414 haneye 885.240 TL, Engelli Aylığı 617 haneye 4.841.140 TL, Yaşlı Aylığı 652 haneye 5.555.472 TL, Pandemi Sosyal Destek Programı kapsamında 3315 haneye 3.315.000 TL, Ekonomik İstikrar Kalkanı Destek Programı kapsamında 3495 haneye 3.507.000 TL ödenmiştir. Genel toplamda Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından Yalova genelinde toplam yapılan yardım tutarı 30,282,284 olarak gerçekleşmiştir.

Serkan Yıldız

Merkez ilçe Başkan Yardımcısı

Sosyal Politikalar Birim Başkanı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.