Tahsin Becan: Yalovalı zor durumda!

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, “Yalova’nın borç yükü sadece 6 ayda 1,7 milyar lira arttı. İlimizde ‘borçmetre’ öyle bir işliyor ki, yeni doğan çocuklar bile 1,3 milyon lira borçla başladıkları yaşamlarını şimdi 1,9 milyon liraya ulaşan bir borçla sürdürmek zorundalar. Öte taraftan kent genelinde kredi kartı, kredili mevduat hesabı ve tüketici kredisi borçları 2023’ün ilk 6 ayında dakikada 6 bin 743 lira arttı. Bu çark bu borçla dönmez. Yalova’yı çok zor günler bekliyor” dedi.    

Eylül ayı enflasyon verilerinin açıklanmasına sayılı günler kala “Türkiye’nin Borç Karnesi”ni hazırlayan CHP Ekonomi Masası Üyesi ve Yalova Milletvekili Tahsin Becan, Yalova’ya ilişkin çarpıcı verileri paylaşarak, “2022’de kentimizde 2 bin 828 bebek, kişi başı 1,3 milyon lira borçla dünyaya geldi. Ne yazık ki 2023’ün ilk altı ayında bu borç katlanarak, dayanılmaz hale geldi. Atalarımız ‘borç yiğidin kamçısıdır’ demiş ancak bu iktidar borç kamçısını bebeklere vurmaktan çekinmiyor” ifadelerini kullandı.

BU BORÇLA BU ÇARK DÖNMEZ

AKP iktidarının her geçen gün yönetilmesi imkânsız hale gelen borç dağı oluşturduğuna dikkati çeken CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, alım gücü düşen ve enflasyon karşısında ezilen yurttaşların çareyi kredi kartı, kredili mevduat hesabı ve tüketici kredilerine yüklenmekte bulduğunu belirterek, “Yalovalı zor durumda. Borçlanarak ev geçindirmeye, temel ihtiyaçları, sağlık ve eğitim giderlerini karşılamaya çalışıyorlar. 2023’ün ilk 6 ayında kent genelinde kredili mevduat hesabı borcu yüzde 109, kredi kartı borcu yüzde76 ve tüketici kredisi borcu yüzde 22 artmış. Şehrimizin 2022 sonunda 3,7 miyar lira olan toplam borcu sadece 6 ayda 5,4 milyar liraya yükselmiş. ‘Vatandaşı enflasyona ezdirmedik’ diyenler bu borcu açıklayamazlar” diye konuştu.   

BORÇMETRE DURMADAN İŞLİYOR 

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) her ay açıkladığı verilerin kara tabloyu net biçimde ortaya koyduğunu ifade eden CHP’li Tahsin Becan, “Yalova’nın borcu 2023’’ün ilk 6 ayında 1,7 milyar lira artmış. Bu dakikada 6 bin 743 liralık sürdürülemez ve yönetilemez bir artışa işaret ediyor. Borçmetre durmadan işliyor, yurttaşlar borcu borçla kapatmaya çalışıyor” dedi.

YENİ DOĞAN BEBEKLERİ BİLE BORÇLANDIRDILAR

Yalova’da 2022 yılında toplam 2 bin 828 bebeğin dünyaya geldiğini anımsatan Tahsin Becan, “Kentin toplam borcunu geçen yıl doğan her bir evladımıza böldüğümüzde ortaya 1,3 milyon lira gibi inanılması güç bir tablo çıkıyor. Üstelik bu borç 6 ayda 621 bin lira daha artarak şimdiden 1,9 milyon liraya ulaşmış durumda. Elbette bu borç bebeklerin değil ancak ailelerinin ödemek zorunda kaldığı bu yük yıllar boyunca evlatlarımızın sırtında tedavi edilmesi neredeyse imkânsız bir kambur haline dönüşecek. Kaliteli eğitim hakkından tutun da sağlıklı yaşam olanaklarına kadar birçok temel insan hakkından mahrum kalacak çocuklarımızın geleceğini çalmaya bu iktidarın hakkı yok” diyerek sözlerini tamamladı.

Anahtar Kelimeler:
Tahsin Becan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.