CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel: Atatürk'ün mirasına saygısızlık, Yalova'ya, Türkiye'ye ve Türk tarımına ihanettir!
CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada; Atatürk'ün Yalova'da kendi parasıyla satın alıp hazineye bağışladığı "Millet Çiftliği" nin AK Parti tarafından millet bahçesi yapılmak istenmesine tepki gösterdi.

CHP’li Özcan Özel,"Buranın tarım dışı amaçla kullanılması, millet bahçesine dönüştürülmesi, Atatürk'ün mirasına saygısızlık, Yalova'ya, Türkiye'ye ve Türk tarımına ihanettir. Yalova'ya, Türk tarımına bu kötülüğü yapmayın. Kek dağıtmak, yatıp yuvarlanmak için millet bahçesi yapacaksanız yine yapın ama başka yerlere yapın. Kahramanlarımıza borcumuzu, onların adını silerek mi ödüyorsunuz? Siz, Atatürk'ün mirası üzerine millet bahçesi kondurmak, Atatürk'ün eserlerini, izlerini silmek istiyorsunuz. Size tavsiyem, yol yakınken dönün." dedi.

İşte CHP Yalova Milletvekili Özcan Özel'in Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı o konuşma:

"Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; Yalova Millet Çiftliği üzerine yapılmak istenen millet bahçesiyle ilgili gündem dışı söz almış bulunuyorum. Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum.

Büyük devletler, millî değerlerine, kahramanlarına, kurucularına sahip çıkarak, onların eserlerini ve isimlerini yaşatarak büyük devlet olurlar. Millî kahramanlarını değersizleştirmeye çalışan bir siyasetin, ülkemize, milletimize kazandıracağı bir şey yoktur.

İktidarınızla birlikte, millî mücadelemizin başkomutanı, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün adını stadyumlardan sildiniz. Mücadele arkadaşlarının isimlerini sildiniz. En son, Mustafa Necati'nin yaşadığı evinden adını silip tabelaya Nuri Pakdil'in adını yazdınız. Mamak'ta bulunan okuldan Albay Reşat Çiğiltepe'nin adını sildiniz. Mustafa Necati, genç yaşında vefat ettiğinde Atatürk'ün hıçkırıklarla ağladığı Millî Eğitim Bakanımızdır.

Nuri Pakdil'i kendinize, düşünce dünyanıza yakın görebilirsiniz. Adını da bir eserde yaşatmak isteyebilirsiniz. Ama Mustafa Necati'nin evine, o adı vermek Millî Mücadele kahramanımız Mustafa Necati'ye saygısızlıktır.

"Bastır parayı, değiştir tabelayı" anlayışıyla, vazifesini Mustafa Kemal Atatürk'e verdiği süre içinde yerine getiremediği için intihar eden Albay Reşat Çiğiltepe'nin adını okuldan silmek, hangi millî ve yerli anlayışa sığar? Kahramanlarımıza borcumuzu, onların adını silerek mi ödüyorsunuz?

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; bu örneklere benzer bir süreçte Yalova'da yaşanmaktadır. Yalova Atatürk'ün "Benim kentim." dediği, cumhuriyetin yazlık başkenti olan ilimizdir. Atatürk'ün Yalova'da kendi parasıyla satın alıp, hazineye bağışladığı "Millet Çiftliği" bugünlerde millet bahçesi yapılmak istenmektedir.

Atatürk 1929 yılında, Yalova'ya geldiğinde parasıyla iki çiftlik satın aldı. Batıda olan Baltacı Çiftliği, doğudaki Millet Çiftliğidir. Millet Çiftliği, Atatürk'ün talimatıyla bahçe bitkileri üzerinde, çiftçilerimize yeni tür ve çeşitler üreterek onların; üretim, yetiştirme, bakım, işleme tekniklerini öğretmek üzere yapılandırılmıştır. Millet Çiftliği, yeni meyve, sebze tür ve çeşitlerinin üretim ve geliştirilmesi için çalışmalar yapmaktadır.

Yalova'nın kesme çiçek ve süs bitkilerinde merkez olmasının temelleri de o yıllarda atılmıştır. Millet çiftliği 1961 yılında; meyve, sebze ve süs bitkilerinin yetiştirilmesi, muhafazası ve işlenmesi konularında çalışmak üzere Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü olarak faaliyetlerine devam etti. Enstitü, Türkiye sofralık üzüm araştırmalarının merkezidir. 10 yeni sofralık üzüm çeşidi araştırması burada yapılmıştır. Bu çeşitlerden birisi atasarısı, diğeri Yalova incisidir. Millet bahçesi yapılmak istenen tarım arazisinde yürütülen çalışmalardan bir diğeri, kivi üzerine yapılan çalışmalardır. Bu arazi, Yalova'yı ülkemizin kivi üretim lideri yapmıştır. Türkiye'deki kivi araştırmalarının yapıldığı ilk kivi bahçesi de buradadır ve ürün vermeye devam etmektedir. Buraya millet bahçesi, Genel Başkanınızın tabiriyle yatıp yuvarlanacağınız bir park yapmak istiyorsunuz. Tarım arazilerini imara açarak Türkiye'yi tarım ürünlerini ithal eden, milyarlarca doları yabancı ülkelerin çiftçilerine ödeyen bir ülke hâline getirdiniz. Millet bahçesi yapmak için Yalova'da başka uygun yerler bulabilirsiniz ama sizin derdiniz başka. Siz, Atatürk'ün mirası üzerine millet bahçesi kondurmak, Atatürk'ün eserlerini, izlerini silmek istiyorsunuz. Size tavsiyem, yol yakınken dönün.

Burası birinci sınıf tarım arazisidir. 1989 yılında bu arazi başka amaçla kullanılmaya açılmak istenmiş, konu yargıya taşınmıştır. Danıştay 6. Dairesi bu arazinin Araştırma Enstitüsünde kalmasına, kamu yararı olduğuna karar vermiştir. Bu Danıştay kararı, millet bahçesi yapma girişimi için de emsal niteliğindedir. Toprak Koruma Kanunu'na aykırı bir şekilde birinci sınıf tarım arazisini amaç dışı kullanıma açıyorsunuz. Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk tarımının geliştirilmesi için millete bağışladığı bu arazi tarımsal araştırma geliştirme faaliyetlerinin yapıldığı bir alandır.

Buranın tarım dışı amaçla kullanılması, millet bahçesine dönüştürülmesi, Atatürk'ün mirasına saygısızlık, Yalova'ya, Türkiye'ye ve Türk tarımına ihanettir. Yalova'ya, Türk tarımına bu kötülüğü yapmayın. Kek dağıtmak, yatıp yuvarlanmak için millet bahçesi yapacaksanız yine yapın ama başka yerlere yapın.

Yüce Meclisi saygıyla selamlıyorum."

 

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.