Yerli otomobil TOGG banttan indi

Türkiye’nin yerli otomobili TOGG, bugün düzenlenen törenle banttan indi ve Bursa’nın Gemlik ilçesindeki fabrikada seri üretimine başlandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Togg'un seri üretiminin yapılacağı Gemlik Kampüsü'nü gezdi ve test sürüşünü gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TOGG’un mart ayında yollarda olacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine vatandaşımıza Togg'u rahatlıkla satın alabilmesi için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum" dedi.

Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayan Erdoğan, "Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal ile TBMM'nin tüm mensuplarını rahmetle, şükranla yad ediyorum. Bu anlamlı günde tek yürek olduğumuz tarihi açılışta buluşmamızı nasip eden Rabbime sonsuz hamdü senalar ediyorum. Millet olmak demek aynı vatanda hür bir şekilde yaşamak, farklılıkları ortak hayallerle birleştirmek, hüzünlerin üstesinden ortak sevinçlerle gelmek, hedeflere ortak çabalarla ulaşmak demektir" dedi.

Erdoğan, "Togg ülkemizin güçlü yarınları için işte bu ortak hayali kurmak için tadını hepimize yaşatan projenin hayalidir. Seri üretim bandından indirip sizlerin huzuruna çıkardığımız ilk araçla 60 yıllık hayalin gerçeğe dönüşüne şahitlik ediyoruz" dedi.

"Togg, Türkiye'nin, 85 milyonun ortak gururdur diyoruz" diyen Erdoğan, "Togg'un başarısı için destek veren, dua eden herkese gönülden teşekkür ediyorum. Bu bir memleket meselesidir diyerek, heyecanımıza ortak olan parti genel başkanlarına, milletvekillerine ve milletimize şükranlarımı sunuyorum" ifadelerinde bulundu.

Dün Ankara'da "Türkiye Yüzyılı vizyonunu" açıkladığını hatırlatan Erdoğan, "Sizler milletimizle birlikte Nuri Demirağ'ın, Nuri Killigil'in, Vecihi Hürkuş'un ve Şakir Zümre'nin mirasını onurlandırdınız. Türkiye yüzyılının ilk fotoğrafı da işte burada hizmete açtığımız tesistir, yanında durduğumuz araçtır. Biz bu ürüne otomobil diyoruz ama üreticileri Togg'u akıllı cihaz olarak tarif ediyor. Türkiye'nin yerli ve milli otomobilinin üretileceği Togg Gemlik Kampüsü'nün ve banttan indirdiğimiz akıllı cihazların ülkemize ve milletimize hayırlı olmasını diliyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu ifadelerde bulundu:

Cumhuriyetimizin ilk yıllarına Birinci Dünya Savaşı'nın tüm yükünü sırtlanmış, savaşlardan yorgun düşmüş, kaynakları tükenmiş bir ülke olarak girdik. O zor günlerde Milli Mücadele ruhuyla işine sarılan müteşebbislerimiz, tüm imkansızlıklara rağmen çok önemli girişimler başlattılar. Bu heyecanla Ankara'da fişek, Kırıkkale'de çelik, Kayseri'de uçak fabrikaları kuruldu. Anadolu'da daha nice eserin temeli atıldı. Ancak genç Cumhuriyet'in bu parlak girişimleri İkinci Dünya Savaşı'yla birlikte görünmez eller tarafından birer birer akamete uğratıldı.

Vecihi Hürkuş, Nuri Demirağ, Şakir Zümre, Nuri Killigil gibi kendi kabiliyetleri, çabalarıyla fabrikalar kuran vatansever girişimcilerin önleri kesildi. Ne hazindir ki o fabrikalarda uçakların yerini kuluçka makineleri, imal edilen bombaların yerini ise soba boruları aldı. On yıllar boyunca üzerimize giydirilen deli gömleği misali içine sıkıştırıldığımız cenderen kurtulamadık. Ülkemizin son 20 yılı bu deli gömleğini parçalamanın mücadelesiyle geçti.

Güçlü olmanın ve güçlü kalmanın yolu ise kendi kendine yetebilmekten, namerde muhtaç kalmamaktan geçiyor. İşte bunun için biz her fırsatta milli diyoruz, yerli diyoruz. Milli teknoloji hamlemizin rehberliğinde savunma sanayinden otomotive, enerjiden sağlığa her alanda elde ettiğimiz başarıları görünce yüreği sevinçle dolmayan var mı? Atak ve Gökbey helikopterlerimizi, Anadolu savaş gemimizi, Hürkuş uçağımızı, Akıncı, Bayraktar, Anka insansız hava araçlarımızı, Tayfun füzemizi görüp de göğsü kabarmayan var mı? İşte Tayfun füzeleri atılmaya başladı, Yunan ne yapmaya başladı, hemen televizyon yayınlarında, gazetelerinde Tayfun onların gündemine girdi. Daha durun bakalım. Daha bunun arkası gelecek.

Şimdi Togg Avrupa'nın yollarına bütün bu modelleriyle girdiği zaman ciddi manada tutuşacaklar. Ne diyecekler, çılgın Türkler geliyor diyecekler. Eğitimden sağlığa her alanda ülkemize kazandırdığımız eserlerden istifa ederken gururlanmayan var mı? Karşımda gurur tablosunu görüyorum. İstisnalar elbette çıkabilir, hiç kendinizi üzmeyin. Bu tablo istisnalar tablosu değil. Bu tablo bir olan, iri olan, diri olan, kardeş olan bir tablo.

Kardeşlerim, biz onlara değil nereden nereye geldiğimize bakacağız. Yarın değil hemen şimdi diyerek yolumuza devam edeceğiz. Tabi bugünlere kolay gelmedik, siyasi, diplomatik, askeri her alanda tarihi mücadeleler verdik. Altyapımızdaki asırlık ihmalleri gidermek için gece gündüz çalıştık. Bilime, teknolojiye, araştırmaya, geliştirmeye öncelik tanıdık. Sanayi, tarım, ihracatımızı geliştirdik. Ülkemizde 20 yılda adeta sıfırdan bir yenilikçilik ekosistemi kurduk.

Teknopark sayımızı 2'den 96'ya, organize sanayi bölgelerimizin sayısını 192'den 344'e, buralardaki istihdamı 415 binden 2,5 milyona çıkardık. Siz fabrika kurulmuyor diye ortalıkta dolaşanlara itibar etmeyin. Türk sanayicisi fabrika kuracak arsa bulmak için birbiriyle yarışıyor. Salgın, Avrupa ve Avrupa'daki tedarik zincirlerini sarsarken bizim sanayicimiz ihracatla meşguldü. Girişim ekosistemimiz geçen yıl 1.5 milyar doların üzerinde yatırım alarak tüm zamanların rekorunu kırdı.

Togg önümüzdeki dönemde prestijli bir Türk markası olarak dünyanın pek çok yerinde yolları süsleyecektir. Avrupa'nın bir numaralı ticari araç üreticisi olan Türkiye, dünyanın sayılı otomobil ihracatçılarından da biridir. Buna rağmen yerli ve milli bir otomobil markasına sahip olmamak milletçe yüreğimizi hep sızlatıyordu. Ülkenin cumhurbaşkanı olarak, ta başbakanlığım döneminde babayiğitlere davet çıkardım. Biliyordum ki bu ülkede evelallah bu işi üstlenecek babayiğitler var. Sonunda oldu. Her çabamız gibi buna da dudak bükeler vardı. Daha ileri gidip yerli otomobil üretmek intihardır diyenleri gördük. Ancak biz kararımızdan taviz vermeyerek bu projeyi hayata geçirecek babayiğitleri aramayı sürdürdük. Sağ olsunlar önde gelen sanayi şirketleri bir araya gelerek birikim ve tecrübeleriyle yerli otomobil projemizi başlattılar.

Proje, "Devrim" otomobilinin akıbetini yaşasın diye uğraşanlara, yapamazsınız diyenlere de rastladık. Bugün banttan indirdiğimiz aracın ilk tanıtımında hani bunun fabrikası nerede diyerek alay edenler vardı. Burada işte buyurun fabrika burada. En başından beri projeyi boğmaya, değersizleştirmeye çalışanlara soruyorum; fabrika nerede diyordunuz, fabrika işte burada Bursa Gemlik'te.

Togg Gemlik Kampüsü tam kapasiteye ulaştığında burada her yıl 175 bin araç üretilirken 4 bin 300 kişiye doğrudan, 20 bin kişiye dolaylı istihdam sağlanacaktır. Burada 2030'a kadar üretilecek 1 milyon adet araçla milli gelirimize 50 milyar dolardan, cari açığın azaltılmasına 7 milyar dolardan fazla katkı sağlayacağız. Buna rağmen hala Togg'a kulp takmaya çalışanlar elbette çıkıyor. Bunların hem bir marka oluşturma vizyonundan hem de küresel rekabetin nasıl işlediğinden habersiz cühela takımı olduğunu da iyi biliyoruz. Asırlık otomobil firmalarının pek çok parçasının Türkiye'de üretildiğini bilmeyenlere bunları anlatmak beyhude bir çabadır. Hala yapamazsınız, üretemezsiniz diyenler varsa şu otomobillere iyi baksınlar. Bundan 60 yıl önce Devrim otomobilini engelleyenler, hamdolsun devrin otomobilinde başarılı olamadılar, olamayacaklar.

Şimdi ne diyorlar? Bunu kim alacak? Satamazsınız. Şimdi bunu söylemeye başladılar. İnşallah bunu cevabını da onlara başta şahsım olmak üzere milletimiz verecek. Togg'un onaylı ilk aracını satın alma siparişimi buradan firmamıza tekrar iletiyorum. Az önce üretim bandını gezerken farklı renklerde otomobilleri gördüm. Tabii alacağımız otomobilin rengine refikam Emine Hanım, istişare edeceğiz, kararı ondan sonra vereceğiz.

Milletimin Togg'a büyük teveccüh göstereceğinden şüphe duymuyorum. Buradan tüm kamu ve özel sektör bankalarımızın yöneticilerine vatandaşımıza Togg'u rahatlıkla satın alabilmesi için ellerini taşın altına koyma çağrısında bulunuyorum. Madem bu araca Türkiye'nin otomobili diyoruz öyleyse hep birlikte bunun gereğini yapalım.

Elektrikli otomobiller tüm dünya gibi bizim de yeni tanıştığımız teknolojilerden biri. Şimdi kısa zaman içerisinde de vatandaşlarımızın merak ettiği hususlar var. Bunların en önemlisi de batarya ve şarj istasyonları konusuna açıkça getireyim. Togg dünyanın önde gelen şirketleriyle biriyle anlaştı. Togg tesisinin yanındaki 609 bin metre karelik alanda inşa edilecek batarya fabrikasının temelini yakında atıyoruz. Savunma Bakanımız buna hazır olursa işi bir an önce bitiririz. Tamam asker selamını verdi, bu iş bitmiştir.

Togg ne zaman yollarda olacak? Bugün seri üretim bandından çıkan araçların test ve sertifikasyon süreçleri hemen başlıyor. Togg Avrupa yollarının da tozunu atacağı için o pazarlarda aranan teknik yeterlilik belgesine sahip olacak. Togg'u 2023'ün ilk çeyreğinin sonlarında inşallah yollarımızda göreceğiz.

Diğer bir konu da vatandaşlarımızın Togg'a nasıl sahip olabileceği. Yeni nesil bir girişim olan Togg, aracısız bir şekilde vatandaşlarımızla buluşacak. Tıpkı diğer yeni nesil araç üreticileri gibi Togg da satış işini dijital ve fiziksel deneyimi birleştirerek çözmeye karar verdi. Vatandaşlar siparişlerini şubatta başlayacak ön satışla birlikte verebilecekler. Ön satış ve sipariş şartları da vakti geldiğinde şirket tarafından açıklanacak.

En çok merak edilen konulardan biri de aracın fiyatı ne olacaktır. Togg'un fiyatlarının piyasa şartlarında rekabetçiliğini sağlayacak şekilde tespit edileceğine babayiğitlerle beraber karar vereceğiz. Önümüzdeki senenin mart ayı sonunda pazara çıkacak bir ürünün fiyatının bugünden ilanı hem doğru hem de mümkün değildir. Sanıyorum ön satışın başlayacağı şubat ayında Togg'un fiyatı açıklanacaktır. Hiç telaşa gerek yok.

Bugün Togg gibi asırlık projeyi hayata geçirirken bir kez daha ve tüm kalbimizle yaşasın Cumhuriyet diyoruz. Sözlerime son verirken açılışını yaptığımız Togg Gemlik tesisinin tekrar ülkemize, milletimize hayırlı olmasını diliyorum, bu projenin gerçeğe dönüşmesinde emeği ve katkısı olan herkese şahsım ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Sizleri sevgiyle, saygıyla selamlıyorum. Yolun açık olsun tekerine taş değmesin Togg. Kalın sağlıcakla.

Anahtar Kelimeler:
TOGGTOGG Satış Fiyatı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.