Bu aynı zamanda Vefa Salman'ın Halit Güleç'ten kurtulma operasyonudur!

Vefa Salman’ın milletvekili olma isteğinin ikinci ve önemli bir sebebine dikkat çekeceğim bu analizimde.

Neydi birinci sebep önce onu hatırlayalım…

Vefa Salman döneminde Yalova Belediyesi’nde sistematik bir şekilde yapılan milyonluk skandal yolsuzluk ortaya çıkınca Vefa Salman ve Halit Güleç görevden uzaklaştırılmış ve yargılamalar başlamıştı.

Halit Güleç’in cezaevine girmesi ve Vefa Salman hakkında ihaleye fesat karıştırmak gibi ciddi suçlamalarla başka davaların açılması ve bu yargılamalarında başlaması Vefa Salman’ı korkuttu ve panikletti çünkü dosyada aleyhinde sağlam deliller var!

Bir ara "yeniden göreve dönüyoruz" palavrasıyla günü kurtarma çabasına girdiler ama yıllarca belediyenin kasasından her ay ödedikleri ciddi paralarla susturup adeta maaşa bağladıkları medya ve gazetelerde kifayetsiz olup kamuoyu oluşturma anlamında kendilerine bir fayda sağlayamayınca bu algıda tutmadı ve cezaevine girme korkusu Vefa Salman’ı iyice kuşattı!

Evet Vefa Salman zaten milletvekili olmak istiyordu…

Şöyle bir örnekle anlatmaya çalışayım…

Bir gün Yalova Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ayhan Polat, Yalova Belediyesi ile arasının olmadığını bana anlatınca ve Cemiyetle ilgili bazı hususları iletmemi benden isteyince Halit Güleç’i aradım ve sağ olsun hemen bana randevu verdi.

Fakat şunu söylemem lazım ki bir yanlış anlaşılma olmasın… Benim Yalova Belediyesi ile bu anlamda aram iyi falan zannedilmesin aksine bende ilan ambargosu yiyen biriyim belediyeden… Ama benim mesleğimi bazı ilkeler çerçevesinde icra etme seviyemden dolayı ilişkilerim farklı, sadece o kadar...

Evet niye ilan ambargosu yiyorum?

Vefa Salman’ın icraatlarını eleştiriyorum ve Muharrem İnce-Vefa Salman savaşında İnce’den yana duruyorum ve bunu haber ve yazılarımda açık açık gösteriyorum da ondan.

Ama gerek benim mesleğimi icra etme seviyem yine benle beraber yönetimimdeki yayın organlarının "siyaset üstü" bir konumu olduğu için ben bir belediyeyi veya başkanını veya başkan yardımcısını ne kadar eleştirirsem eleştireyim çoğuyla bire bir ilişkilerim büyük bir demokratik olgunlukla devam etmiştir, eder de… olması gerekende zaten budur.

Ben bir taraftan Vefa Salman’ı eleştirirken diğer taraftan Halit Güleç’i arayıp "Başkanım şöyle şöyle bir iddia var, doğru mudur veya doğrusu nedir bunun…" minvalinde sormuşumdur ve aramızdaki iletişim hep devam etmiştir. Hatta Halit Güleç bazen yurtdışında olduğunda bile sağ olsun telefonlarıma hemen cevap vermiştir ve bu yönüyle Halit Güleç takdir ettiğim bir belediye yöneticisidir.

Demem o ki; Medya-Belediye veya Gazeteci-Belediye ilişkisi anlamında bir iletişim sorunu yaşamadım Yalova Belediyesi ile o dönem…

Evet Halit Güleç’le makamında yaptığım görüşmede kendisi bana "Hakan Bey siz yazdınız zaten… Evet Yalova Belediye Başkan adayı olma isteğim var ama Sayın Vefa Salman eğer milletvekili aday adayı olursa yani Vefa Salman Yalova Belediye Başkan adayı olmazsa benim böyle bir niyetim var…" demişti.

Ben daha o zaman bunu Halit Güleç’ten duyduğum için biliyorum Vefa Salman’ın milletvekili olma isteği ve hedefini…

İşte sonra tekrar randevulaştık ve Ayhan Polat’la ziyaret ettik bu sefer Halit Güleç’i… Yani ben arabuluculuk yapıyorum ilişkileri düzelsin diye… ki benim malum YASKİ krizine müdahalem de bu görüşme sırasında ve sonrasında olmuştu zaten.

Fakat ilişkiler bu düzeyde devam ederken CHP’de kongre süreçleri başlayınca ve ben yine Vefa Salman’a yüklenip (Hüseyin’i kıramayıp) Muharrem İnce’den yana tavır alınca doğal olarak ilişkilerde ileriye dönük bir iyileşme olmadığı gibi geriye gittiğini de söyleyebiliriz.

Yani demem o ki; Durum budur ve benim Vefa Salman’la kişisel bir husumetim asla yoktur ve olmamıştır. Uzatıp detaylara girme sebebim kimsenin, bir kişinin dahi kafasında soru işareti kalmasını istemediğimdendir.

Evet konuya dönecek olursak "cezaevine girme korkusu Vefa Salman’ı iyice kuşattı" demiştik…

Bu neydi?

Bu, Vefa Salman’ın zaten kafasına koyduğu milletvekili olma hedefinin artık gerek gündelik hayatı gerekse siyasi hayatı için acil ve vazgeçilmez bir hal almasına sebep olan bir endişeydi!

Ve Vefa Salman ne yaptı?

Bu kararı yani milletvekili olma kararını alıp hiç zaman kaybetmeden çalışmaya ve kulis yapmaya başladı…

Vefa Salman, yardımcısı Halit Güleç cezaevindeyken ne yapıyordu?

İl il Türkiye’yi gezip gittiği her yerde CHP Teşkilatlarından tanıdığı isimlerle görüşüp mağdur edebiyatı yaparak destek istiyordu… Çünkü bu destekler zamanı geldiğinde kendisine çok yardımcı olacaktı!

50’ye yakın il başkanı veya tanınmış partili bazı isimlerin Vefa Salman’ın milletvekili olması yönünde Kılıçdaroğlu’na veya Genel Merkeze baskı yapacaklarını veya ricacı olacaklarını daha önce kulis bilgisi olarak zaten yazmıştım.

Burada gelinen noktada neyi anlıyoruz?

Vefa Salman’ın milletvekili olma yolunda taşları döşemeye hayli uzun bir zaman önce başladığını anlıyoruz.

Artık zurnanın zırt dediği yere gelelim…

Evet Vefa Salman’ın milletvekili olma isteğinin birinci sebebi, yargılandığı davalardan dokunulmazlık zırhıyla adeta paçayı kurtarmaktır… ki Vefa Salman’ın Halit Güleç’in buna şiddetle karşı çıkmasına rağmen geri adım atmayıp istifa ederek Yalova Belediye Başkanlık makamını asaleten Mustafa Tutuk’a adeta nasıl hediye ettiğini gördük değil mi?

Bakın bir seferinde Vefa Salman milletvekili olma niyetinden bahsedince Halit Güleç,"Yani ihaleyi bana bırakıp gidiyorsun öyle mi?" minvalinde sözlerle tepkisini gösteriyor ama dediğim gibi Vefa Salman milletvekili olmayı kafasına koymuş bir kere…

İşte Vefa Salman’ın milletvekili olmayı kafasına koymasındaki önemli sebeplerden biri de Halit Güleç’tir aslında…

Hani Vefa Salman’ın yol arkadaşı Halit Güleç…

Hani temayülde 31. Sırada çıkmasına rağmen Vefa Salman’ın inisiyatif alıp 2. Sıra adayı gösterip meclise soktuğu Halit Güleç…

Vefa Salman’ın hem Muharrem İnce hem de CHP Yalova örgütüyle arası açılması pahasına sahip çıktığı Halit Güleç…

Vefa Salman’ın yardımcısı Halit Güleç,

Yalova Belediyesi’ni perde arkasından yöneten Halit Güleç!

İşte zurnanın zırt dediği yer tam burasıdır… Halit Güleç’in Yalova Belediyesi’ni perde arkasından yönetmesidir, yani Vefa Salman’ın bu anlamda aslında bir kukla olmasıdır!

İşte Vefa Salman bu yüzden yani adeta bir kukla başkan olmaktan bıkmış olmalı ki Yalova Belediyesi’ne geri dönmek istemiyor? Çünkü dönerlerse yine aynısı olacak… Yani belediyeyi perde arkasından yine Halit Güleç yönetecek ve Vefa Salman adeta kukla başkan olmaya devam edecek!

Vefa Salman artık bunu istemediğinden kendisine yeni bir siyasi yol haritası çizdi!

Hülasa…

Vefa Salman’ın yaklaşık 2 ay sonra olası bir iktidar değişikliğiyle Yalova Belediyesi’ne geri dönme ihtimalini adeta elinin tersiyle itip belediye başkanlığı görevinden istifa ederek milletvekili aday adayı olması, aynı zamanda Vefa Salman’ın Halit Güleç’ten kurtulma operasyonudur!

Vefa Salman’ın iddia o ki Halit Güleç’e "Ben milletvekili olayım seni de CHP’nin Yalova Belediye Başkan adayı yapacağım" vaadi günü kurtarma yönünde söylenmiş kocaman bir palavradır… ki Halit Güleç’in de bu anlamda CHP Yalova örgütlerinde hiçbir karşılığı olmadığını sokakta oyun oynayan çocuklara sorsanız size söylerler, o derece yani…

Hani bunların "B Planları" nasıl palavra çıktıysa… Vefa Salman’ın Halit Güleç’e "Seni belediye başkan adayı yapacağım" vaadi de aynı şekilde koca bir palavradır.

Vefa Salman milletvekili olup hem yargılandığı davalardan belki de cezaevine girmekten kurtulacak hem de Halit Güleç’ten… Yani Vefa Salman bir taşla iki kuş vurmuş olacak!

Hee şunu da kimse asla unutmasın…

Vefa Salman’ın belediye başkanlığı malum sebeplerden tartışılır. Vefa Salman hiçbir zaman iyi bir belediye başkanı olamadı zaten. Vefa Salman’ın hizmet anlamında Yalova’ya çaktığı bir çivi dahi yoktur ve Vefa Salman halka vaat ettiği projeleri hayata geçiremeyen, görev yaptığı süre içinde Yalova Belediyesi’ni yüzlerce icra dosyasıyla batık hale getiren başarısız bir belediye başkanıdır.

Ama… Vefa Salman’ın siyasi aklını kimse küçümsemesin… ki Vefa Salman’ın bir süredir uygulamaya soktuğu ve kuvvetle muhtemel kendisini hedefine ulaştıracak iradesini görüp, farkına varıp, hala Vefa Salman’ın siyasi aklını küçümsemek büyük hata olur!

Benden söylemesi.

Hakan Korkmaz

Revizyon Gazetesi

Genel Yayın Yönetmeni

Anahtar Kelimeler:
Vefa SalmanHalit Güleç
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.