Geçen sene Haziran ayı…

Yalova Ticaret ve Sanayi Odası (YTSO) Başkanı Tahsin Becan’ı ziyaret etmiştim.

Burada kendisiyle yaptığımız söyleşi de YTSO Başkanı Tahsin Becan, AKSA’ya yönelik eleştirilerde bulunmuştu ve bende bunu haberleştirip duyurmuştum.

Geçen sene YTSO Başkanıyken Tahsin Becan, AKSA’yla ilgili neler demişti hatırlayalım…

"Hiçbir şeyin yanında değil AKSA. DOWAKSA’da dahil buna. Değil yani. Ben hep şu örneği gösteriyorum. Bugün Manisa’ya gidip anket yapın 100 kişiden 99’u ‘İyi ki Vestel burada’ diyor. Bunlara bakıyorsun kim gidiyorsa ret alıyor. Biz gidiyoruz, bak burayı yaparken 20 milyon para harcadık şuraya bugün 100 milyona yapamam. Bunun 15’ini kendi bünyemizde yaptık, 5 milyonu da biz kapı kapı gezerek bağış yapabilecek durumda olanlardan 50 oradan 30 oradan 5 milyon bağışla yaptık burayı. AKSA bunun neresinde? Kaç kere söyledik. Sanayiden bahsedelim dendiği zaman biz AKKÖK grubundan başlıyoruz. Teknolojisi yüksek karbon elyafı üreten dünyanın sayılı fabrikalarından biri. Bu anlamda gurur duyuyoruz. Ülkemize de ciddi katma değer, gelir sağlıyor orada sorun yok. Böyle bir firmanın sosyal faaliyetlerine bir tek oda olarak konuşmuyorum ben odayı bitirmişim. Yanımda olsa ne olacak olmasa ne olacak. Veya Yalova çiçek şehri... Şehrin girişinin süslenmesine kadar bir festival yapacaksınız bir destek isteyeceksiniz veya ne bileyim bakın Yalovaspor küme düşüyor bir destek alacaksınız... belki ucundan köşesinden bir şey yapıyordur bilmiyorum ama direk yanında olması lazım. Biz böyle biliyoruz. Bizde AKSA’dan başka kuruluş ne var ki tersanelerden başka... Yok ki. Yalova Makine OSB’ye geliyorum... Daha dün gelmiş daha fabrikaları çıkmamış yeni temel attı. Şu anda bile Yalova Makine OSB sağ olsun Direnç Özdemir Bey’e de buradan sizin vasıtanızla teşekkür ediyorum ayrıca... Direnç Bey herkese ufacıkta olsa destek olmaya çalışıyor. Yarın 300-400 sanayici geldiği zaman demek ki bu destek 10 misli olacak. Onun için biz şimdi ‘Burada sanayici kim var?’ deyince biz tersanelere bakıyoruz, Yalova Makine OSB’ye bakıyoruz, AKSA aklımıza gelmiyor. Gelmemeye başladı. AKSA bizlerle ilgilenmiyor ki. Bizde onlarla ilgilenmeyeceğiz bu gidişle."

Evet AKSA’yla ilgili böyle konuşmuştu geçen sene YTSO Başkanı olan şimdi CHP Yalova Milletvekili olarak görev yapan Tahsin Becan.

Şimdi bunu niye hatırlattığıma gelelim…

Bahse konu sanayi kuruluşuyla ilgili sürekli bir şeyler yazıp çizenler veya bazı iddiaları sürekli dillendirenler var… ki bu iddialardan biri de bu sanayi kuruluşunun çevreyi kirlettiğiyle ilgilidir.

Bakın geçenlerde AKYOL firmasının Yalovaspor’a sponsor olduğu haberini verince baktım İYİ Parti Yalova eski İl Başkanı Erol Tatar sosyal medya hesabından bir şeyler yazmış…

Bakın ne demiş eski il başkanı Erol Tatar…

Evet uzun yıllar Yalova siyasetinde aktif bir şekilde rol almış, Yalova’yı iyi bilen, Yalova’nın sorunlarına vakıf biri olan Erol Tatar, malum sanayi kuruluşunun bu şehrin denizini, doğasını kirlettiğini söylüyor ve bunu açık açık yazıyor!

Çevreyi kirletme iddiası elbette ciddi ve üzerinde önemle durulması gereken bir iddiadır!

İktidarın 31 Mart’tan ders almadığının fotoğrafı İktidarın 31 Mart’tan ders almadığının fotoğrafı

Yine bahse konu sanayi kuruluşuyla ilgili “ÇED raporu iptal edilen tahsisli araziyi sağlık koruma bandı olmamasına rağmen YALKİM OSB içine dahil etmek istiyormuş!” iddiasının sahibi de YASKİ eski Başkanı Ahmet Özsümer’dir.

Yalova siyasetinin önemli isimlerinden biridir Ahmet Özsümer ve zaman zaman bu sanayi kuruluşuyla ilgili yazıp çizenlerin de başında gelir kendisi…

Uzatmayayım…

Ben bu sanayi kuruluşuyla ilgili bazı iddiaların sürekli ısıtılıp ısıtılıp dillendirilmesinden açıkçası rahatsız oluyorum.

Çünkü ucu bize de bir şekilde dokunuyor…

Şöyle ki;

Ne zaman bu sanayi kuruluşunun bir ilanını yayınlasak “Bak ilan aldıkları için susuyorlar!” şeklinde iftiralara muhatap oluyoruz.

Elbette böyle bir şey yok ve bana hiçbir zaman böyle gayriahlaki bir talepte kimse bulunmadı, bulunamaz zaten bunu da çok net bir şekilde ifade etmiş olayım.

Mesele kamu yararı olduğunda bizim ele alıp gündeme getiremeyeceğimiz konu yoktur. İçinde kamu yararı olan her konuyu, her iddiayı bedeli ne olursa olsun gündeme getiririz, bunu yapabilecek cesarete de kabiliyete de sahip olduğumuz zaten bilinen bir gerçektir.

Yine özetle bazı siyasilerin buraya bazı konularda yardım veya koruma sağladıklarıyla ilgili iddiaların siyasileri de zan altında bırakan oldukça rahatsız edici iddialar olduğunu özellikle belirtmek isterim.

Diyeceğim o ki;

Bahse konu sanayi kuruluşuyla ilgili adeta yılan hikayesine dönen iddialarla ilgili gerçeklerin ortaya çıkması ve bu iddiaların sonlanması için gereken neyse yapılmalıdır.

İşte medya, gazeteci kamu yararına iddiaları gündeme getirecek, bürokrat işini yapacak, siyasetçi işini yapacak vesaire herkes işini yapacak bir şekilde…

Burada yazımın başında bana yaptığı açıklamalara bilhassa yer verdiğim, geçen sene YTSO Başkanı olan ama şimdilerde CHP Yalova Milletvekili olarak TBMM’de bulunan Tahsin Becan’a da büyük görev düşüyor bence…

CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan, bahse konu sanayi kuruluşuyla ilgili iddiaları, kamu yararına gerçeklerin ortaya çıkması adına gerekirse TBMM gündemine taşıyabilir/taşımalıdır diye düşünüyorum.

Daha önce Yalova Milletvekili Muharrem İnce’nin de bu adımı atmaya kalkıştığı ama sonradan vazgeçtiği konuşuluyor… 

Ben milletvekilliğine çabuk ısınan ve sanki yılların milletvekiliymiş gibi görev yapmaya başlayan CHP Yalova Milletvekili Sayın Tahsin Becan’ın bunu yapabileceğini düşünüyorum açıkçası…

Geçen kendisiyle telefonda görüştüm “Ankara’dayım Yalova’ya gelince görüşelim” deyince… “Olur Sayın Vekilim, bende zaten sizinle görüşmek istiyorum” dedim kendisine ve bir araya gelmek için sözleştik.

Sayın Vekilimizle bir araya gelince kendisiyle bu konuyu da özellikle ele alıp konuşacağım.

Hakan Korkmaz

Revizyon Gazetesi

Genel Yayın Yönetmeni