Vefa Salman'ın istifasına bir başka bakış... Madalyonun öteki yüzü

Yalova Belediyesi’nde patlak veren milyonlarca liralık, Yalova tarihinin en büyük yolsuzluğundan dolayı bir süredir görevden uzaklaştırılan ve yargılamaları birden fazla davada devam eden Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etti. 

Vefa Salman’ın bu yargılamalardan adeta paçayı kurtarmak için milletvekili olmak istediğini epey bir süre önce aynı bu okuma ve yorumlamayla kamuoyuna ilk kez duyuran biri olarak şimdide madalyonun öteki yüzüne bakarak Vefa Salman’ın istifasını yani bir bakıma Vefa Salman’ın istifa ederek bir süredir makama vekalet eden AK Parti’li Mustafa Tutuk’a Yalova Belediye Başkanı olma yolunu açmasını bir başka bakış açısıyla analiz etmekte fayda görüyorum. 

Evet Vefa Salman’ın görevden uzaklaştırılmasına ve o dönem Yalova Belediyesi’ni perde arkasından yöneten yardımcısı Halit Güleç’in ise bir süre cezaevinde kalmasına sebep olan skandal yolsuzluk patlak verince Yalova Belediye Yönetimi, belediye meclisinde çoğunluğa sahip olan AK Parti’ye geçmişti ve Mustafa Tutuk, Yalova Belediye Başkan Vekili seçilmişti. 

Peki Mustafa Tutuk, Vefa Salman’dan nasıl bir belediye devralmıştı hatırlayalım... 

Ben bunu çok yazdım... Belki de sadece ben yazdım demek daha doğru olur... ki halka gerçekleri anlatma noktasında üstlendiğimiz misyon bunu gerektirdiği için bunu yapmıştım ve yapmaya da devam ediyorum zaten... 

İşte Vefa Salman ve Mustafa Tutuk döneminde yapılan ihaleleri karşılaştırdım ve bu şekilde Yalova Belediyesi’nin uydurma ve şişirilmiş ihalelerle nasıl soyulduğunu, Yalova halkının paralarının nasıl çarçur edildiğini Yalova halkını olup bitenlerden haberdar etmek için çok yazdım, hepsi de hafızalardadır ve kimi haber ve yazılarımda zaten ihbar kabul edilip dava konusu olmuştur ve bu davalardan Vefa Salman’ın yargılamaları da devam etmektedir. 

Evet Vefa Salman, Mustafa Tutuk’a kelimenin tam anlamıyla enkaz halinde batık bir belediye bırakmıştı görevden uzaklaştırılınca... 

300’e yakın icra dosyasıyla, 3-5 bin lira piyasa borçlarını bile yıllardır ödeyemeyen, personel maaşlarını ödemek için adeta bağış dilenen enkaz halinde itibarsız bir belediye devraldı Mustafa Tutuk... 

Bakın Yalova Belediyesi’nin Vefa Salman ve Halit Güleç döneminde nasıl içler acısı bir halde olduğunu YASKİ örneğiyle çok iyi ve net bir şekilde anlatırım aslında... İşte Yalova halkından YASKİ adına paraların toplanıp YASKİ’ye nasıl ödenmediğini, bu beceriksiz yönetimin YASKİ’yi ne duruma soktuğunu ve bu yüzden yaşanan krizi ve bu krizi çözme işinin nasıl bana kaldığını ve nasıl çözdüğümü anlatırım ve bunu yapmak suretiyle Vefa Salman döneminde Yalova Belediyesi’nin ne durumda ve nasıl yönetildiğini çok net bir şekilde ortaya döker deşifre ederim ama şimdi bunu yapmak istemiyorum çünkü bu hem kendimizi övmek gibi olur hem de birileri için bu inanın çok yıpratıcı olur! Hee belki bir gün mutlaka anlatırım ayrı konu... Veya Halit Güleç olsun, dönemin YASKİ Başkanı Adnan Kırtay olsun, Muğlim Bağatar’a varıncaya kadar birçok isim o zaman neler olduğuna ve bizim üstlendiğim role ve neler yaptığımıza şahitlerdir, merak edenler nelerin yaşandığını bu isimlere sorabilirler. 

Demem o ki, Vefa Salman döneminde Yalova Belediyesi tam anlamıyla bir enkaz halindeydi, batık bir şekildeydi bu çok nettir ve bu konunun tartışılacak bir tarafı kesinlikle yoktur.  

Peki sonra ne oldu? 

Mustafa Tutuk makama vekalet etmeye başlayınca neler oldu? 

Açık konuşmak gerekirse Mustafa Tutuk beklenmeyen ve inanılması güç bir yönetim başarısı gösterip her anlamda enkaz ve batık haldeki Yalova Belediyesi’nde kısa sürede mali disiplini sağlayarak 300’e yakın milyonlarca liralık icra dosyasını/borcunu kapattı ve bunu yapmak suretiyle hem nasıl bir yönetici olduğunu hem de Vefa Salman döneminde nasıl bir beceriksiz yönetimin işbaşında olup nelere sebep olduklarını adeta gözler önüne sermiş oldu. 

Mustafa Tutuk döneminde Yalova halkı şunu gördü... 

Yalova Belediyesi’nin paraları uydurma ihalelerle hortumlanmadığı, çarçur edilmediği zaman bu belediye maddi anlamda asla sıkıntı yaşamaz ve kendi kendine yeter ve Yalova halkıda bu durumdan hak ettiği, layık olduğu payını hizmet anlamında alır. 

Evet bu süreçte Yalova halkına bu gerçekleri gösterip anlatma noktasında ben ve yönetimimdeki yayın organlarının önemli bir rol üstlendiği de bir gerçektir ve yine Revizyon Gazetesi’nin üstlendiği misyonla varlığının önemi de bu süreçte bir kez daha adeta gözler önüne serilmiştir. 

Evet Vefa Salman döneminde Yalova Belediyesi ne yazık ki çok kötü bir şekilde yönetilmiştir. Ama Mustafa Tutuk döneminde tam tersi Yalova Belediyesi çok iyi bir şekilde yönetilmeye başlanmıştır. 

Her ne kadar Vefa Salman önce bu gerçeği görmekte “Asfalt dökmek Yalova’ya ihanettir” diyerek ayak diretmiş olsa da daha sonra bu gerçeği kendisi de görüp iç dünyasında bazı muhasebeleri yaptığını düşünüyorum ve istifa kararında bu muhasebenin etkili olduğunu da tahmin ediyorum. 

Hülasa... 

Vefa Salman milletvekili olup yargılandığı davalardan adeta paçayı kurtarmak için Yalova Belediye Başkanlığı görevinden istifa etmiştir... ki bu madalyonun bir yüzüdür... 

Madalyonun diğer yüzünde ise; Vefa Salman, Mustafa Tutuk’un Yalova Belediyesi’ni gayet iyi yönettiği gerçeğini kabul edip Halit Güleç’in,"Önce göreve dönüp itibarımızı kurtaralım" diyerek kendisinin milletvekili aday adayı olmasına şiddetle karşı çıkmasına rağmen bu amaçla istifa etmiş ve gözü arkada kalmayacak bir şekilde Yalova Belediyesi’ni adeta Mustafa Tutuk’a bırakarak siyaseten kendisine yeni bir yol çizmiştir. 

Yarın Yalova Belediye Meclisinde yapılacak oylamada Yalova Belediye Başkanı seçilecek olan Mustafa Tutuk'u şimdiden tebrik ediyorum.

Allah mahcup etmesin ve yerel seçimlere bir sene gibi bir süre kala bu sefer belediye başkanı olarak hayırlı hizmetlerde bulunmayı nasip etsin inşallah.

İyi pazarlar diliyorum. 

Hakan Korkmaz 

Revizyon Gazetesi 

Genel Yayın Yönetmeni 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.