CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde canlı hayvan fiyatlarındaki artışa dikkat çekerek,“Enflasyonun neden olduğu ekonomik dalgalanma, kurbanlık fiyatlarını tarihi zirveye taşıdı. Kurbanlık almak isteyenler, yüzde 150 zamlanarak cumhuriyet tarihinin en yüksek fiyatlarıyla karşılaşarak zor bir seçim yapmak zorunda kalacaklar” dedi.

Hükümetin tarım ve hayvancılık alanında uzun süredir sürdürdüğü yanlış politikaların yurttaşları çaresiz bıraktığını kaydeden Tahsin Becan, canlı hayvan sayısındaki azalmanın önüne geçemeyen iktidarın yüksek fiyatlardan sorumlu olduğunun altını çizdi.

BAKMAKLA YETİNİYORLAR

Türk ekonomisinde yaşanan istikrarsızlık ve yüksek enflasyon, tarım ve hayvancılık sektörünü derinden etkiledi. Her geçen gün değeri düşen Türk Lirası ve maliyetlerdeki artış, kurbanlık fiyatlarında 3 haneli artışlara neden oldu. Canlı hayvan borsalarında kurbanlık fiyatlarının yüzde 150 zamlandığını açıklayan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan,“Yem, bakım ve diğer maliyetler önüne geçilemez biçimde yükseliyor. Maliyetleri dengelemek isteyen üreticiler ise çareyi kurbanlık fiyatlarını artırmakta buluyor. Bugün büyükbaş kurbanlık fiyatları kiloya göre 80 ila 100 bin lira arasında değişiyor. Türkiye’deki mevcut alım gücü düşünüldüğünde bu fiyatlar cepleri yakıyor. Bir umut hayvan pazarlarına gelen vatandaşlar karşılaştıkları yüksek fiyatla nedeniyle sadece bakmakla yetiniyorlar” dedi.

VEKALET FİYATLARI REKOR KIRDI

Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere Kızılay, Tür Hava Kurumu, Mehmetçik Vakfı gibi vekaletle kurban hizmeti veren kurumlarda hizmet bedelinin yüzde 140 ila 165 arasında değişen oranlarda zamlandığını açıklayan Tahsin Becan,“Oluşan fiyatlar, insanlarımızın dini vecibelerine yerine getirmesine engel olma noktasına geldi. Kredi çekerek kurban kesmek zorunda kalan yurttaşlarımız hayvancılıktaki krizin hangi boyutlara ulaştığının somut göstergesidir” şeklinde konuştu.

KITLIK TEHLİKESİ

CHP’li Becan, Türkiye’nin karşı karşıya olduğu bir tehlikeye de dikkat çekti. Yüksek enflasyonun yanı sıra hayvan hastalıkları, iklim değişiklikleri ve yetiştiricilikte yaşanan sorunlar nedeniyle canlı hayvan sayısının önemli ölçüde azaldığını kaydeden Tahsin Becan,“Sınırlı sayıdaki kurbanlık hayvan, talebin üzerinde bir baskı yaratarak, fiyatların daha da yükselmesine sebep oldu. Hayvan popülasyonunu artırmaya yönelik etkili tedbirler alınmazsa Türkiye çok yakında canlı hayvan kıtlığıyla karşı karşıya kalacak. O zaman paramız olsa da kesecek hayvan bulamayacağız” uyarısında bulundu.

DEPREM BÖLGESİNDE SORUNLAR DEVAM EDİYOR

6 Şubat Depreminden etkilenen bölgelerin Türkiye’nin canlı hayvan varlığının yüzde 20’sine ev sahipliği yaptığını hatırlatan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan,“Felaket sonrasında 10 binlerce hayvan ne yazık ki telef oldu. Besicilere yitirdikleri hayvanların yerine bedelsiz canlı hayvan temin edilmesi konusunda yürütülen çalışmalar yeterli ve istenilen düzeye ulaşmadı. Depremin üzerinden 4 ay geçti ancak deprem bölgesindeki barınma sorununun yanı sıra yıkılan ahırlar ve hasar gören besi çiftliklerindeki sorunlar can yakmaya devam ediyor” dedi.

MAAŞ ZAMLARI CEBE GİRMEDEN ERİYECEK

TÜİK’in açıkladığı Mayıs 2023 Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksi verilerini de değerlendiren ve milyonlarca ücretlinin gözü ve kulağının yapılacak maaş zammında olduğunu hatırlatan Tahsin Becan,“Açıklanan veriler tarımda üretici enflasyonunun ateşinin düşmediğini gösteriyor. Milyonlarca dar gelirli, asgari ücretli ve emekliyi daha da zor günler bekliyor” dedi.

HEM ÇİFTÇİ HEM VATANDAŞ ETKİLENECEK

Mayıs ayı verilerine göre Tarım-ÜFE'de önemli bir artış gözlemlendiğini aktaran CHP’li Tahsin Becan,“Mayıs ayında doğalgaz fiyatlarının sıfırlanmasıyla enflasyonu aylık yüzde 0,04’e çekerek ekonomi yönetiminde iyimser bir tablo yaratmaya çalışan iktidar ülkenin acı gerçeğinden kaçamıyor. Tarım ürünleri üretici enflasyonunda bir önceki aya göre yüzde 2,14 ve on iki aylık ortalamalara bakıldığında da yüzde 120,64'lük yükseliş yaşandı. Tarımda üretici enflasyonunun ateşi düşmedikçe hem çiftçilerimiz hem de halkımız olumsuz etkilenecek” diye konuştu.

DARALMA ARTACAK

Tarım Ürünleri Üretici Fiyat Endeksinin çiftçiler üzerindeki etkilerine değinen CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan,“Tarım-ÜFE'deki artış, çiftçilerimizin üretim maliyetlerindeki dayanılmaz artışa işaret ediyor. Girdi maliyetlerinde yaşanan yükseliş, çiftçilerimizin üretim kapasitesini olumsuz etkilediği gibi, rekabet güçlerini de azaltır. Kuşkusuz bu durum, tarımsal üretimde kaçınılmaz bir daralmayla sonuçlanır” dedi.

GIDA FİYATLARI DOĞRUDAN ETKİLENECEK

Vatandaşın da Tarım-ÜFE'deki artışlardan olumsuz etkileneceğinin de altını çizen Yalova Milletvekili Tahsin Becan,“Tarım ürünlerindeki maliyet artışları, gıda fiyatlarına doğrudan yansıyor. Artan üretim maliyetleri, market raflarındaki fiyatların yükselmesine sebep oluyor. Buna ilaveten uzmanların ‘yazın kurak geçeceğine’ ilişkin uyarılarını da dikkate alırsak bu yıl çarşı ve pazarda gıda fiyatlarının ateş pahası olacak. Gıda harcamaları hane halkı bütçesinde kara delik oluşturmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

YALOVA DA ETKİLENİR

Yalova ekonomisinin sanayi, turizm, hizmet sektörü ile tarım ve hayvancılık gibi dört temel üzerine kurulu olduğunu anımsatan CHP Yalova Milletvekili Tahsin Becan,“İklim ve toprak yapısının tarımsal üretime elverişli ve verimli olması nedeniyle Yalova’mızda tarımsal ürün çeşitliliği fazla. Ancak Tarım-ÜFE'deki artışı durdurmadığımız sürece tarım sektörünün sürdürülebilirliğini sağlamak mümkün olmayacak. Yalovalı çiftçilerimizin üretim maliyetlerini azaltmaya yönelik destek programları açıklanmalı, tarımsal girdi fiyatlarının kontrollü bir şekilde yönetilmesine yönelik yapısal adımlar ivedilikle atılmalıdır. Ancak bu şekilde üretici ile birlikte tüketiciyi de korumak mümkün olur” dedi.