Çınarcık Sahil Dolgu Projesi'nde neler oluyor?

2020 yılının Ocak ayında AK Parti Yalova Milletvekili Ahmet Büyükgümüş’le görüşmüştüm ve Çınarcık Dolgu Projesi ile ilgili sorularımı yanıtlayan genç vekil,”Bakanlık ihaleyi yapmış. Sözleşmeyi de imzalamışlar. Bize de bildirdiler. Bakanlıktaki ilgili Genel Müdür arayıp bana bilgi verdi. Ulaştırma Altyapı Bakanlığı burada Çınarcık’ta bu dolguyu yapacak ve belediyemize teslim edecek.” demişti ve bende bu açıklamaları duyurmuştum.

Çınarcık Sahil Dolgu Projesi, 10 milyon bedelle bitmeyen Esenköy Tüneli’nin müteahhidine verilmiş ve yapımına devam edilmişti.

Fakat güvendiğim kaynaklardan edindiğim bilgiye göre; Ortada bildiğimiz anlamda bir ihale falan yapılmamış. Davet yoluyla bu müteahhide verilmiş proje.

Önce 2 milyon, sonra 4 milyon ve ardından 10 milyon değer tespiti yapılarak işe başlanmış.

Geçtiğimiz aylarda Esenköy Tüneli’nden çıkan malzemenin buraya döküldüğünü tespit eden ilgili kurum 1 milyon ceza kesmiş yüklenici firmaya çünkü Esenköy Tüneli’nden çıkan malzeme sahil dolgusuna uygun bir malzeme değil.

Daha önce projeyi yapmaya çalışan Düzce Denizcilik Firması da buradan çıkan malzemeyi kullanmak istemiş fakat yapılan laboratuvar testlerinde bu malzemenin uygun olmadığı görülmüş ve Çınarcık Sahil Dolgu Projesi’nde kullanılmasına izin verilmemişti.

Evet 1 milyon ceza kesilmiş ama cezanın uygulanması bir şekilde engellenmiş bilgisine ulaştım.

Bu arada Müteahhit 10 milyon proje bedelini %80 oranda tahsil etmiş yani 8 milyon ödemeyi almış.

Sordum soruşturdum 2 milyonluk iş mi kaldı projede diye…

“Hayır 2 milyona bitmez” cevabını aldım.

Bu şu demek oluyor… Ya proje sürüncemede kalacak ya da yüklenici firmaya yeni kaynak aktarmanın bir yolunu bulacaklar!

Burada önemli hususları tekrar etmekte fayda görüyorum;

1- Çınarcık Sahil Dolgu Projesi’nde Esenköy Tüneli’nden çıkan dolguya uygun olmayan malzemenin kullanılması büyük risk! Bunu neden yapıyorlar, buna neden göz yumuyorlar anlamak mümkün değil! Çevre Şehircilik Müdürlüğü ne iş yapıyor bunu da sormak lazım yani.

2- Müteahhit proje bedelinin %80’lik kısmını yani 8 milyonu tahsil etmiş ve 2 milyon kalmış. Dolguda kalan iş 2 milyona bitmeyeceği söyleniyor. Ya proje yüklenici firmanın diğer bazı projeleri gibi bitmeyecek ya da yeni kaynak aktaracaklar müteahhide başka yolu yok gibi. Sebebi ne bilinmez ama bir şekilde korunduğu belli olan müteahhide yeni kaynak aktarırlar diye düşünüyorum.

Hakan Korkmaz/Özel Haber/Yorum

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
yalovalı 2 yıl önce

nasıl olur hakedişler işler yapıldıkça ödenir..% 80 ödeme yapılmışsa % 80 iş bitmiş olması lazım.hakdeş hazırlıynlara sormak lazım