Çınarcık'ta gerçek bir rant hikayesi

ÖZEL HABER... Çınarcık’ta planlarda resmi kurum ve ağaçlık alan gözüken bir arsa yapılan imar plan değişikliği ile konut ve ticaret alanına çevriliyor ve inanılmaz bir değer kazanıyor bu arsa.

Arsanın büyüklüğü ile ilgili bilgileri birazdan vereceğim.

Fakat yapılan imar plan değişikliği sayesinde yüz milyonun üzerinde bir rant elde edilir hale getirilen arsa için 256.010 TL. değer artış payı tespit ediliyor.

Yani deniyor ki;

Planlarda resmi kurum ve ağaçlık alan gözüken bu arsa 13.614.100 TL. (Rayiç) değerinde ve yapılan imar plan değişikliği ile konut ve ticaret alanına çevrilen arsa 13.870.110 TL. (Rayiç) değerine yükseliyor ve değer artış payı 256.010 TL. deniyor.

İmar Planı Değişikliğine Dair Değer Artış Payı Hakkındaki Yönetmelik Madde 8. (1),"İmar planı değişikliği talep edilen taşınmazın mevcut durum değeri ile imar planı değişikliği sonrası durum değerlerinin analizi, idare tarafından en az iki yetkili gayrimenkul değerleme kuruluşuna yaptırılır. Yetkili kuruluşlar tarafından iki farklı durum değeri arasındaki fark, değer artış payı olarak raporlanır. Yetkili kuruluşlarda değerleme raporunu en az ikisi sorumlu değerleme uzmanı olmak üzere üç kişinin imzalaması zorunludur.

(5) Yetkili kuruluşlardan alınan değerleme raporları; hem mevcut durum değeri, hem de plan değişikliği sonrası durum değeri yönlerinden komisyon tarafından kapsamlı olarak incelenir. Yetkili kuruluşlara idare tarafından hazırlatılan iki değerleme raporun ortalama değer artış payı arasındaki farkın %20’den fazla olması, kıymet takdiri komisyonunca yerinde yapılan inceleme neticesinde değerleme raporlarında belirlenen değer artış payının gerçeği yansıtmadığının değerlendirilmesi halinde, yetkili kuruluşlardan ek rapor ya da yeniden rapor düzenlenmesi talep edilir. Yetkili kuruluşlar tarafından taşınmazın değerinin doğru olduğunun gerekçeleri ile birlikte rapor edilmesi ve değer değişikliği yapılmaması halinde, komisyon üçüncü bir yetkili kuruluştan değerleme raporu alabileceği gibi, değer farklılıklarının incelenmesi için üniversitelerden veya uzman kuruluşlardan rapor talep edebilir. Bu şekilde alınan üçüncü raporda önceki raporları veren yetkili kuruluş ya da kuruluşların hatalı işlem yaptıkları anlaşılması halinde, bu durum idare tarafından Sermaye Piyasası Kuruluna bildirilir." diyor.

Peki Türkiye’de SPK onaylı 146 tane olan eksper diye anılan iki yetkili kuruluş tarafından belirlenen değer artış payı kimlerin kasasına giriyor ona da bakalım.

MADDE 14 – (1) Başvuru sahibi tarafından yatırılan değer artış payının;

a) Büyükşehir belediyesinin olduğu illerde; %25’i büyükşehir belediyesinin ilgili hesabına, %25’i ilgili ilçe belediyesinin ilgili hesabına, %25’i Bakanlığın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabına,

b) Büyükşehir belediyesi olmayan illerde ise; %40’ı imar planı değişikliğini onaylayan idarede açılacak ilgili hesaba, %30’u Bakanlığın Dönüşüm Projeleri Özel Hesabına,

Şimdi buradan bu imar plan değişikliğini belediye meclisinden geçiren Çınarcık Belediyesi yetkililerine bazı sorular sormadan önce bu arsa ile ilgili bazı bilgiler daha vermek istiyorum... ki ortaya nasıl bir rant çıktığı anlaşılsın.

Bakın daha önce resmi kurum ve ağaçlık alan gözüken fakat yapılan imar plan değişikliği ile konut ve ticaret alanına çevrilen bu arsada şimdi 8715.21m2 net konut alanı var.

1.60 inşaat emsali verilen arsanın inşaat kapalı alanı 13.944 m2 ve 2789m2 ortak alanlar dahil toplam kapalı alanı 16.733m2.

Bakın inşa edilecek konut alanı 13.944m2 olan bu arsanın birim fiyat 7500m2 TL’den 109.811.646 TL. projenin satışı sonucu gelire ulaştığı görülüyor.

Kat karşılığı %40 hesabına göre arsa sahibine kalan cironun ise 43.924.658 TL.ye ulaştığı görülüyor.

Gelelim yapılan plan değişikliği ile ticari alana çevrilen yere...

Kısaca burada da... Toplamda 3946m2 inşaat proje alanının satışı sonrası 31 milyon gelir elde ediliyor ve kat karşılığı %40 hesabına göre arsa sahibinin satıştan 12 milyon 400 bin lira, projenin 12 ayda bitmesi hesaplandığında ise arsa sahibinin bugünkü değeri ile yuvarlatılmış net kazancının 10 milyon 400 bin lira olduğu görülüyor.

Eğer söz konusu imar plan değişikliği bu gerçek rakamlarla hesaplandığında ortaya çıkacak değer artış payının yani belediyenin ve devletin kasasına girecek payın hangi miktarlara yükseleceği ortada diyorum ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti’li Belediye Başkanlarına “Özellikle imar düzenlemelerinde asla şaibeye yer vermeyecek şekilde adil ve açık bir çalışma ortaya koymanız gerekiyor.” şeklindeki talimatını da hatırlatarak Çınarcık Belediye yetkililerine soruyorum...

Milyonlarca liralık ranta sebep olan ve sadece sahibine proje bitiminde 50 milyonun üzerinde kazanç sağlayacak bu imar plan değişikliğini son derece komik olan bu değer artış payıyla belediye meclisinden nasıl geçirdiniz?

Çınarcık Belediyesi’ni konuyla ilgili açıklama yapmaya davet ediyorum.

Devam edeceğiz.

Hakan Korkmaz

Revizyon Gazetesi

Genel Yayın Yönetmeni

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Vatandaşın Biri 2 yıl önce

Bir haberinizi okumuştum iki il başkanı birbirine eleştiri yapmıyor minvalinde bir şeydi. Plan tadilatını kim yaptı? Belediye meclisinde karşı çıkan oldu mu? Oylama öncesinde kim hangi parti grubuna ricacı oldu...hep bakmak lazım derin bakmak lazım