SANTEK değerlendirme toplantısı yapıldı

Sanayi ve Teknoloji İş Birliği Kurulu (SANTEK) 2021 Yılı 2. Dönem Gündemli Değerlendirme Toplantısı Yalova Valisi Muammer Erol başkanlığında 22 Aralık 2021 Çarşamba günü Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nda gerçekleştirildi.

Toplantıya Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Tahsin Becan, Yalova-Altınova Tersane Girişimciler San ve Tic. A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Fazıl Uzun, Sanayi ve Teknoloji Yalova İl Müdürü Aydın Bakoğlu. Yalova Makine OSB Bölge Müdürü Vekili Mustafa Acar, Yalova Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Yasin Gök ve ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri katıldılar.

Yalova Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Aydın Bakoğlu’nun açılış konuşmasıyla başlayan toplantı, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünün SANTEK kapsamındaki çalışmaların sunumuyla devam etti.

Yalova Makine İhtisas OSB Bölge Müdür Yardımcısı Mustafa Acar, Yalova Teknopark Genel Müdürü M.Yasin Gök ve Yalova Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünde görevli Mühendis Özkan Karakuş’un konuşmalarını gerçekleştirdiği toplantıda, Yalova Makine İhtisas OSB Mesleki Eğitim Projeleri sunumu ve Yalova Teknopark A. Ş. Kurulum Süreci Sunumu gerçekleştirildi.

SANTEK genel değerlendirilmesi ve Yalova’da imalat sanayisinde kullanılan İthal mamullerin yerli İmalatçılardan tedarik edilmesine yönelik yapılan çalışmaların konuşulduğu toplantıda; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Millî Eğitim Bakanlığı arasında imzalanan Mesleki ve Teknik Eğitim İş Birliği Protokolü çerçevesinde ildeki OSB’ler nezdinde mesleki eğitim merkezlerinin kurulması iş süreçleri ve bu kapsamda güdümlü proje destekleri değerlendirildi.

Yalova Üniversitesi ve Yalova Makine İhtisas OSB iş birliği ile kurulan Yalova Teknopark A. Ş.’nin proje inşaat durumları tahsis talebinde bulunan firmaların portföyü ve devam eden çalışmalara ilişkin komisyon değerlendirildi.

YALKİM OSB DÜNYA BANKASI KREDİ SÜRECİNİ BAŞLATTI

2021 yılının 2. ve son toplantısının açılış konuşmasını yapan Aydın Bakoğlu, SANTEK’in kuruluş aşaması ve görevi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

Konuşmasında YALKİM OSB ile ilgili bir müjdeyi de paylaşan Aydın Bakoğlu, "Kalkınma planı perspektifi içerisinde bilim, sanayi, teknoloji, AR-GE inovasyon gibi kavramların vücut bulduğu kurumların iş birlikleri, etkin ve sürdürülebilir çalışma sonuçları, faydalı neticeler vermesi yanında bazı kurumların iş birliği temini için bazı müesseseleri gerekli kılmakta. Bu anlamda 2015 yılında Yüksek Planlama Kurulu’nun marifeti ile KÜSİ adı altında Kamu, Sanayi, Üniversite İşbirliği Kurumu ihdas edilmişti. Bu kurum üzerinden çeşitli etkinlikleri gerçekleştirdik. Ancak artık bu çalışmaları Sanayi ve Teknoloji İşbirliği Kurulu (SANTEK) adı altında yeni bir kurul oluşturuldu. Biz bu kurulun 2. toplantısını yapıyoruz. Bu kurul çalışmaları kapsamında somut bir netice de aldık. YALKİM OSB Dünya Bankası kredisi sürecini başlattı. Biz de ilgili bakanlığımıza bu durumu bildirdik" dedi.

ACAR: TEMELİ 2022 YILINDA ATILACAK

Yalova Makine OSB Bölge Müdür Vekili Mustafa Acar ise Yalova Makine OSB olarak kurulacak firmaların altyapı ihtiyacını karşılamak adına eğitime verilen desteklerden bahsetti ve "Yalova İli İstihdam Yol Haritası adı altında bir çalışma yaptık. Bu çalışmada sanayicilerimizin tümüne nitelikli istihdamla ilgili ne gibi sıkıntılar yaşadıklarını ve bu kapsamda neler yapmak istediklerini raporlamaya çalıştık. Bu kapsamda 6 adet sonuç önerisi ortaya çıktı. Bunlardan ilki,‘Yeni Nesil Meslek Lisesi’ çalışmaları kapsamında başladığımız ve yol aldığımız proje. Bu anlamda Milli Eğitim Müdürlüğü, YTSO, Şehit Sercan Yazar MTAL ve Yalova Makine OSB ile birlikte bir protokol imzaladık. Yeni Nesil Meslek Lisesi’nde neler olmalı anlamında bir çalıştay da gerçekleştirdik. Okullarımıza bu anlamda birçok destek de sağladık. Yalova Nitelikli İstihdamla Büyüyor Projesi kapsamında MARKA destekli 7.5 milyon TL öz kaynak toplam 13 milyon 687 bin TL’lik bütçe onayını da aldık. Ocak ayında çalışmalara başlayacağız. Bu kapsamda 10 derslikli ve 2 adet bilgisayar laboratuvarının bulunduğu yılda 10 bin saate yakın hem online platformdan hem de yerinde eğitimle ders verilecek sanayiciler daha üretime geçmeden onların duyduğu nitelikli personeli bölge sektörlerine uygun şekilde hazırlanmış müfredatlarla eğiteceğiz. Bu kapsamda OSB’de temel atacak olan 30 adet firmaya da daha kurulmadan önce yalın, dijital ve yeşil dönüşüm başlıklarında 1’er haftalık danışmanlıklar da verilecek. Yine 2020 yılında Yalova Üniversitesi ile Makine Mühendisliği protokolünü imzalamıştık. En son Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın ziyaretinde Endüstri Mühendisliği ve Mekatronik Mühendisliği’nin protokolleri de imzalandı. Binaların tüm planları hazırlandı. Makine Mühendisliğinin temelleri 2022 yılının 2. çeyreğinde atılacak." dedi.

Mustafa Acar,"Mekatronik bölümü ile ilgili ise YÖK’e gerekli başvurular yapıldı. Fabrikalarımızın üretime geçtiği aşamada bu bölümün de devrede olması planlanıyor" şeklinde konuştu.

GÖK: 1. ETAP %100 DOLDU

Yalova Teknopark A.Ş. Genel Müdürü Yasin Gök ise, "Yalova Teknopark Kampüsü 1. Etap çalışmaları üniversite kampüsü olarak adlandırılan 50 dönümlük alanda 3600 metrekarelik kapalı alana sahip olacak şekilde faaliyetlerine başlayacaktır." dedi.

Yasin Gök,"2. Etapta çalışmaları OSB kampüsü olarak adlandırılarak merkez yerleşke olarak kullanılacak ve yazılım ziyade donanım odaklı yatay mimari de olacak şekilde 2022 yılı içerisinde bölge ilanı ile mimari proje çalışmalarına başlanacaktır. Teknopark kampüsü ile ilgili Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nda onaylanması gereken imar planı hazırlanarak bakanlık onayına sunulmuştur. Mimari proje hazırlanmış, peyzaj projesi alternatifli olarak hazırlanmaktadır. Üniversite yerleşkesindeki 1. Etap çalışmaları kapsamında 3 bin 600 metrekarelik alanda inşa edilecek 1. Etap çalışmalarının hafriyat ve yol çalışmaları gelecek yıl açılışı yapılmak üzere devam ediyor. 1. Etapta yüzde 100 oranına kısa sürede ulaşıldı. 2. Etap çalışmalarına da hız kesmeden devam eden Yalova Teknopark ön talep toplama çalışmalarına başlamış durumdadır. Yenilikçi bakış açısının benimsendiği, sürekli iyileştirme modeli ile birlikte içerisinde yalın felsefeyi barındıran, ulusalda rol model çalışma ile uluslararası arenada da bölge lideri konumuna erişebilecek bir ‘Teknoloji Merkezi’ olması hedefleniyor" dedi.


 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.