Yalova’da 12.000 kişiye iş imkanı

Revizyongazetesi.com Genel Yayın Yönetmeni Hakan Korkmaz, fabrika temel atmalarına başlayan ve faaliyete geçtiğinde 12.000’i Yalova’dan olmak üzere toplamda 20.000 kişiye istihdam sağlayacak Yalova Makine İhtisas OSB’ye gitti ve yapılan çalışmaları yerinde inceleyerek Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir’le görüştü.

300 işçinin aralıksız çalıştığı 6000 dönümlük şantiyede devam eden çalışmalarla ilgili Revizyongazetesi.com Genel Yayın Yönetmeni Hakan Korkmaz’a bilgiler veren Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir, Korkmaz’ın sorularını da yanıtladı.

İşte Hakan Korkmaz’ın soruları ve Yalova Makine İhtisas OSB Yönetim Kurulu Başkanı Direnç Özdemir’in verdiği cevaplar;

Hakan Korkmaz: OSB bütün etaplarıyla ne zaman faaliyete geçecek? Bununla ilgili planlamanız nedir?

Direnç Özdemir: OSB’miz hızlı yatırım yapmak isteyen yatırımcıların da önünü açmak ve altyapı hizmetlerini çok daha efektif ve hızlı tamamlayabilmek için bildiğiniz gibi etaplar halinde faaliyete geçmekte. Alanımızın yaklaşık 4’te birini (1.5 milyon metrekare) oluşturan 1.Etap alanımızda fabrika temellerimizi atmaya başladık, yıl sonuna kadar yaklaşık her 10 günde bir temel atma şeklinde bu törenlerimiz devam edecek ve bu yıl temel atan üretim tesislerimiz 2023 baharında üretime geçecekler. Bölgenin tamamının altyapısının tamamlanmasını 2025 yılı olarak planladık. 2029 yılına ise yaklaşık 300 tesisimizin de işletimde olduğu %100 dolulukla girmeyi planlıyoruz.

Hakan Korkmaz: OSB bütün etaplarıyla faaliyete geçtiğinde istihdama katkısı rakamsal açıdan ne olacak? Yalova bu istihdamdan ne kadar pay alacak?

Direnç Özdemir: Bünyemizdeki katılımcılarımız üretim tesisleri inşaatlarını tamamladıkları anda ihtiyaç duyacağı nitelikli istihdamı sağlama yönündeki çalışmalarımızı yaklaşık 2 yıldır Valiliğimizin verdiği destekle gerek Milli Eğitim tarafında Meslek Lisesi ve Mesleki Eğitim Merkezleri kapsamında gerekse de beyaz yaka anlamında Yalova Üniversitemizle koordineli bir şekilde yürütüyoruz. Kademeli olarak 2029 yılında tam doluluğa ulaştığımızda da bölgemizde asgari 20.000 personel çalışıyor olmasını ve bu istihdamın en az 12.000 kişilik kısmının Yalova ili ve ilçelerinden sağlanmasını hedefliyoruz.

Hakan Korkmaz: Yalova Makine İhtisas OSB’de kaç fabrika faaliyet gösterecek ve ekonomiye katkısı ne olacak?

Direnç Özdemir: Yüksek teknolojili üretim yapan tesislerin faaliyetlerini yürütüleceği yeni nesil bir Organize Sanayi Bölgesi olmamızdan hareketle yaptığımız projeksiyonda tam dolulukta 300 üretim tesisimiz üretime geçtiğinde yılda yaklaşık 12 milyar dolar ciro ve 4 milyar dolar ihracat hacimlerine ulaşmayı ve cari açığın azaltılması ve ihracat hacimlerinin artırılmasına ciddi manada katkı sağlamayı öngörmekteyiz. Diğer yandan da Yeni Nesil OSB olmamızın bir gereği olarak birkaç aya hem kamu- sanayi hem üniversite sanayi iş birliklerinin temelini oluşturacak ve kamu-üniversite sanayi iş birliğini fiziki olarak da sağlayacağımız Yalova Üniversitesi’mizin Makine-Endüstri ve Mekatronik Bölümlerinin, TSE Test ve Kalibrasyon Merkezi’mizin, Nitelikli İstihdam Merkezi’mizin, Kamu Kampüsü’müzün, Teknoparkı’mızın inşaatlarına de ortak bir temel atma programıyla başlıyor olacağız.

Hakan Korkmaz: Geçen süreçte gerek pandemi gerekse ekonomideki malum sorunlardan etkilendiniz mi?

Direnç Özdemir: Pandemiden etkilenmedik demek doğru olmaz. Süreç boyunca yaklaşık 6-7 aylık bir öteleme söz konusu oldu ancak akabinde ekiplerimizin ortaya koyduğu yoğun ve özverili çalışma ile bu açığı telafi ettik. Ekonomi konusunda ise gerek direkt gerek dolaylı maliyet artışları herkesi olduğu kadar bizi de etkiledi tabi ki. Ancak burada yavaşlamaya ve belki de biraz ertelemeye yol açtıysa da durmaya yol açmadı. Her ay ortalama iki fabrikamızın temelini atıyoruz önümüzdeki yıl planımız her hafta bir temel atmak olacak.

Hakan Korkmaz: İktidar fabrika açmıyor diye eleştiriliyor bir kesim tarafından ama bakıldığında ülke genelinde birçok OSB’nin ve bu OSB’lerde yüzlerce fabrikaların faaliyete başladığını görüyoruz. Bu durumu bir müteşebbis iş insanı olarak nasıl değerlendiriyorsunuz?

Direnç Özdemir: Pandemi sürecinde tedarik zincirinin Çin ayağındaki aksama ve kopmalar ülkemizi en önemli alternatif tedarikçilerinden biri olma noktasına taşıdı. Bu anlamda, özellikle ihracat yoğun çalışan sanayi kuruluşlarımızın talep noktasında bir sorunları yok; yeni alanlar oluşturma, verimlilik artışı, dijitalleşme ve nitelikli kalifiye personel bulma gibi öncelikli sorun ve gündemleri var. Şunu da belirtmek isterim, OSB kavramı dünya literatürün de geçtiği şekliyle ülkemize özel milli bir birikimdir. Kanunundan, yönetmeliğine, alt yapısından, üst yapısına, işletimine kadar çok iyi kurgulanmış bir kalkınma modelidir. Birçok ülkeye Sanayi Bakanlığı’mız öncülüğünde, TOBB katkısıyla ihraç ettiğimiz bir sınai birikim aynı zamanda. Bu anlamda, yerli-yabancı fark etmez, üreticiler için OSB’ler ve Endüstri Bölgeleri öncelikli tercih alanlarıdır. Bu sebeple de, üretim noktasında rekabette olduğumuz Almanya, Fransa gibi Avrupa ülkelerindeki oranlarda nitelikli sanayi alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır.

Hakan Korkmaz: Yalova’da karakol yaptırdınız ve geçenlerde açılışı yapıldı. Daha birçok projede varsınız ve destekleriniz oluyor. Ne söylemek istersiniz bunlarla ilgili…

Direnç Özdemir: Kurum vizyonumuzda daha kurulduğumuz ilk günden itibaren bahsettiğim 5Y felsefemize göre hareket ediyoruz. Burada da yerli mottomuzdan hareketle Yalovamıza hizmet en öncelikli konularımızdan. Gerek yerel satın alma protokolümüzle gerek meslek liselerimizle, üniversitemizle, spor ve sanat etkinleriyle ve gerekse TSO ve diğer meslek odalarıyla yürüttüğümüz çalışmalarla şehrimize hizmet etmeye çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Burada üretip, burada kazanacak ve ayrıca burada yaşayacaksak eğer bu şehrin ortak değerlerini benimsemek, bu şehrin üzüntüsüyle üzülmek ve derdi ile de dertlenmek bunun doğal sonucu. Yalovalılaşmak aslında yapmaya çalıştığımız. Anadolumuzun naif komşuluk hukuku kültürü bu. Sağolsun Yalova ilimiz tüm ilçeleri ile bizi sahiplendi, marka değerine, gelecek nesillerine fayda verecek ortak değerlerinden biri olarak gördü, biz de buna layık olmaya çalışıyoruz.

Hakan Korkmaz: Fabrikaların temel atmalarına başladınız ve temel atmalar devam ediyor. Fakat diğer taraftan daha faaliyete geçmeden adeta parmakla gösterilen bir OSB oldu Yalova Makine İhtisas OSB. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı çerçevesinde tespit edilen 4 OSB'den biri olmanız gibi… Nedir buradaki başarınızın sırrı?

Direnç Özdemir: Bir yandan profesyonel çalışmalar yaparken diğer yandan da yaptığı her işi heyecanla planlayıp yürüten o amatör ruhu kaybetmemek diyebiliriz. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı çerçevesinde pilot olan 4 OSB'den biri olmamız ve hatta kuruluş aşamasında olan tek OSB olmamız da aynı şekilde. Biz onlara projelerimizi aynı heyecanla anlattık, planladıklarımızı hayata geçirdiğimizde bile yeni nesil bir sanayi bölgesi olma adına model olacağımız zaten şu andan belli durumda. Yaptığımız her işi önce hayal ediyor ve hayalimizde o işi bitirip içinde yaşıyoruz, içinde yaşamaktan keyif alınan projeler üretmeye, bir bölge inşa etmeye çalışıyoruz. 331 sicil numaralı OSB olarak kurulduğumuz ilk günden bu yana ülkemizin 330 OSB’si varken, birbirinin aynı 331. OSB’ye ihtiyaç yok, yeni bir model oluşturmamız lazım, heyecan katmamız lazım olmayacaksa da hiç yapmayalım tarafındaydık. Anca süreç de gösteriyor ki Yalovamızı ve OSB’mizi çok yakın bir zamanda ülkemizdeki hatta Dünya’daki örnek eko bölgelerden biri haline getireceğiz ve bu gururu hep birlikte yaşayacağız. Yakında Avrupa birliği noktasında da bir müjdemizi paylaşacağız. Yalovamızın uluslararası marka değerine bir tuğla daha koyacağız.

Revizyongazetesi.com

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.