YALOVA'DA DEV PROJEYLE İLGİLİ 12 SORU 12 CEVAP


1. Projenin ortakları hangi firmalardır? Resmi unvanları nedir? 

Birinci arsada 23.485.32 m2 de, 2. Suudi iş adamının Yalova’da kurduğu ALFOZAN AND ALSUHAIM GAYRİMENKUL YATIRIM VE DIŞ TİCARET SAN. LTD. ŞTİ’dir.



İkinci arsada 15.000 m2’de MOHAMMED AHMED A ALFOZAN adlı Suudi Arabistan’da ALFOZAN Holding’in sahibidir. Projenin yüklenici ortağı MYT YATIRIM İNŞ. TUR. TİC. SAN. A.Ş’dir.




 



2. Projeye hangi tarihte başlanacaktı?



 



Satış sonrası 2014 yılında projeye başlanılması planlanmış olmak ile beraber çeşitli inşaat şirketleri ile görüşülmüş, taslak projeler hazırlanmıştır. Yine bazı inşaat firmaları burayı yalnızca konut inşaatına çevirmeye ve Suudi yatırımcıları buna yönlendirmişler ancak buna Yalova’da karşı çıkılmış ve satış koşullarına geri dönülmüştür. Tabi ki bu ciddi bir süreç almıştır.




 



3. Başlamama sebebi resmiyete göre nedir?



 



Başlamama sebebi ilk aşamada arsa sahiplerini yönlendiren ve taslak projeler çizen inşaat firmaları ve tabi ki akabinde yaşanan imar problemleri. Bursa Şehir Plancıları Odası’nın Yalova’daki bütün plan tadilatlarını iptal istemleri ve Bursa Bölge İdari Mahkemesi’nde açtıkları davalar. Bu Türkiye’nin her yerinde yapılan yatırımlara karşı olan bir zihniyet sebebi ile yapılıyor ki burada Şehir Plancıları Odaları ile görüşülüp projenin faydaları anlatılmış ve destek alınmıştır.




 



4. Proje için start alınırken Yalova’da hangi kurumlarla paylaşımda bulunuldu?



 



Proje, start alma aşamasında ilgili tüm kuruluşlar ile paylaşıldı. Sayın Valilik, Çevre ve Şehircilik, Belediye, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, STK ler ve Parti İl Başkanlıkları ile paylaşılmıştır.




 



5. Projenin Ortaklarından MYT YATIRIM İNŞ. TUR. TİC. SAN. A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yasin TANYERİ, Yalova’da ticaret yapan şirketleri bu projede yer almaları için hangi kurum aracılığı ile teklifte bulundu?



 



Projenin yüklenici ortağı MYT YATIRIM İNŞ. TUR. TİC. SAN. A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Yasin TANYERİ, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası’nın bütün yönetim kuruluna bu proje ile ilgili bilgileri vermiş olup Yalova’nın ihtiyaç duyacağı tüm birimler projeye konulmuştur. Üyelerin isteği durumunda içinde oluşumun proje ile ilgili eleştiri ve önerilerin hepsine açık olunduğu defalarca görüşülmüştür. Projeye tam destek olduklarını ve ne katkı sunacaklarının cevabını almışlardır.




 



6. Bu proje hayata geçtiği zaman Yalova’ya ne gibi katkıları olacak?



 



Bu proje Yalova için Türkiye’nin ilk termal ve turizm bölgesi olmasının haklı durumunu pekiştirecektir. Şöyle ki; bu projede şatış koşullarındaki gibi 2 adet 5 yıldızlı Otel, çeşitli markaların ve Yalova’nın ürünlerinin pazarlanacağı Yalova ürünleri çarşısı ve Apart Otel ve 3000 araçlık kapalı ve açık otopark olarak planlanmıştır. Otelin birinde kongre merkezine ağırlık verilmiş ve çeşitli büyüklüklerde tek seferde 2000 kişilik kongre merkezi, sosyal ve sanatsal gösteri alanları v.b. olarak zincir otel ismi altında ve işletmesinde yine bu zincir otel tarafından işletilmesi planlanmıştır. 2. Otel ise Termal Turizm ve Termal Sağlık ağırlıklı olarak devasa birimlerden oluşmakta ve yine bir zincir otel tarafından işletilmesi planlanmıştır.



Bu proje hayata geçtiğinde Yalova, Termal Sağlık turizminde ve kongre merkezi olma yolunda Türkiye’nin iddialı illerinden biri olacaktır. Projenin inşaat aşamasında Yalova’nın bütün esnafı, tedarikçileri ve ticareti ciddi anlamda yararlanmış olacaktır. İnşaat sürecinde yaklaşık 4000 kişilik istihdam ve bitim sonrasında da bütün projenin faaliyete geçmesi ile 3000 kişilik istihdam sağlanmış olacaktır.




 



7. CHP Yalova Belediye Başkanı Vefa SALMAN bu projeye destek oldu mu?



 



CHP Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman’ın bu proje ile ilgili destekçisi olduğunu söylemesi dışında herhangi bir çabası olmadığı kanısındayım. Kendisi tam olarak bu projeyi sahiplenmiş olsaydı, Belediye Meclisi ikna edilip bu proje 2 yıl önce başlatılabilirdi. Sürekli olarak Bölge idare Mahkemesi bahane edilmiş ve süreç böyle devam etmiştir. Belediye meclisi en kısa sürede plan yapılacaktır kararı ile öylece bırakılmıştır. Vefa SALMAN çok fazla işin içine girmeyince kendisiyle de görüşme yapılmamıştır.



 



8. Bu projenin hayata geçmesini kimler istemiyor?



 



Bu projenin hayata geçmesini istemeyen Yalova’da iş yapan inşaat şirketi sahiplerinden birkaç tanesi kendileri de (AVM yapmayı planlayan) yanlış bir düşünce ile buranın hayata geçmesi ile kendi projelerinin sekteye uğrayacağı gibi bir zihniyetle etrafındakileri de etkilemesiyle karşı olanlar ve hiçbir yatırımı istemeyiz zihniyeti taşıyan kişilerdir.




 



9. Bu projenin hayata geçmesi için kim destek veriyor?



 



Bu projeye yeni Belediye Başkanımız, Ak Parti İl Yönetimi ve Sayın Vekil, diğer parti İl Yönetimi ve temsilcileri, Sayın Valilik Makamı, Çevre ve Şehircilik, Yalova Ticaret ve Sanayi Odası, STK’lar yani hemen hemen görüşülen herkes Yalova’nın uzun süredir yatırım yapılmadığını gören herkes 3 büyük ilin merkezinde olan ve Yalova’nın hak ettiği yere gelmesi konusunda duyarlı olan herkes destek veriyor.



 



10. Projeye başlandığında ne kadar bir sürede tamamlanacak?



 



Bu proje start aldığı andan itibaren 1. Aşama ve hemen akabinde 2. Aşama olarak toplamda 2 yıl içerisinde bitirilip faaliyete geçirilmesi planlanmıştır. Bunun ile ilgili hızlı ve kaliteli inşaat yapma konusunda alanlarında en tecrübeli 60 kişilik inşaat planlama ve yönetim birimi oluşturulmuştur ve her an göreve hazır halde beklemektedir.



 



11. Arsa satışının tarihi ve amacı nedir?



 



Arsa Yalova Ak Parti Belediyesi tarafından 2013 tarihinde satılmıştır. Satış amacı bu arsayı Yalova’nın Ticaret, Termal Sağlık ve Turizm alanında lider il olarak yerini alması amacıyla yapılmıştır.



 



12. Satış şartları, satıştaki imar durumu ile bugün yapılanması istenen projenin satış şartların da bir farklılık var mıdır?



 



Burası Turizm ve ticaret alanı olarak satılmış olup emsal 2 hmax serbest olarak yapılmıştır. Bugün yapılması istenen proje o günkü satış şartlarına bağlı olarak planlanmış ve hmax serbest olsa da uygun bir yükseklikte tutulmuştur. Proje incelendiğinde de bu görülecektir. Ayrıca bütün mimari, statik, elektrik ve mekanik projeleri tamamlanmış zemin etüt çalışmaları üniversiteler nezdinde yapılmış olup Yalova Belediyesi’ne teslim edilmiştir.




 


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.