İnanç Kaya: Herkes dersini iyi çalışıp buraya gelsin!

Yalova Belediye Meclisinin Temmuz ayı 2. Oturumunda Yalova halkının bir daha deprem acısı yaşamaması için yüksek katlı riskli binaların yıkılıp aynı şekilde yeniden yapılarak dönüşümüne imkan sağlayacak tarihi kararla ilgili bilgiler veren AK Parti Yalova Belediye Meclis Üyesi İnanç Kaya,”Deprem olmuş, Yalova bir milat yaşamış 22 yıldır Yalova’da depremle kentsel dönüşümle ilgili hiç bir hamle yapılmamış! Yapılmışsa birisi çıksın bana desin ki; sen hatırlamıyorsun 22 yıldır Yalova’da vatandaşların can güvenliğini sağlayacak depreme dayanıklı konutlar üretecek ve kentsel dönüşümü teşvik edecek tek bir karar alındı desin ben özür dileyeyim. 22 yıl olmuş hiç birşey yapılmamış. Bugün birileri elini taşın altına koymuş, Yalovalıların hayatını kurtaracak, can ve mal güvenliğini koruyacak bir şeyler yapmaya çalışıyor.” dedi.

AK Parti’li İnanç Kaya şöyle devam etti;

“Tabii ki biz bu plan notu değişikliğini yaparken nerede bir prüz çıkma ihtimalini biliyoruz. Bu gerekçe çok büyük bir gerekçe değil. Mekansal Planlar yapım yönetmeliğinde 4 katlı bir yerde 6 katli bir bina yapılması neticesinde gelecek ilave 2 katın getirdiği kişi sayısı kadar bırakılması gereken sosyal donatı... buradaki tek problem bu. Bizde diyoruz ki; Yalova Belediyesi imar planlarını ilk defa yapmıyor. 89’da yapılmış, 70 küsürde yapılmış ve bu imar planları yapılırken bu mevcut 6 katlı binaların olduğu arsalar 6 kat imarlı oldukları değerlendirilerek vatandaştan sosyal donatı kesildi. Bu vatandaş bu donatıyı zamanında o imar planı yapılırken terk etti. Bizde diyoruz ki bugün; Deprem olmuş, Yalova bir milat yaşamış 22 yıldır Yalova’da depremle kentsel dönüşümle ilgili hiç bir hamle yapılmamış! Yapılmışsa birisi çıksın bana desin ki; sen hatırlamıyorsun 22 yıldır Yalova’da vatandaşların can güvenliğini sağlayacak depreme dayanıklı konutlar üretecek ve kentsel dönüşümü teşvik edecek tek bir karar alındı desin ben özür dileyeyim. 22 yıl olmuş hiç birşey yapılmamış. Bugün birileri elini taşın altına koymuş, Yalovalıların hayatını kurtaracak, can ve mal güvenliğini koruyacak bir şeyler yapmaya çalışıyor. Tabii ki bunun teknik boyutlarını araştırıyoruz. Biz diyoruz ki vatandaş 6 kata göre takdirini yapmış. Ve depremden sonra bu arsaların imarı 4 kata inmiş. Ama biz diyoruz ki bu adam zaten buraya 6 katlı binasını zaten yapmış. Ruhsatını almış. Ruhsatta kaç metrekare yapmışsa aynısını yapsın. O binanın aynısını depreme dayanıklısını yapsın diyoruz. Ve vatandaş zamanında 6 kata göre terkini yapmış diyoruz. (CHP’li Cevdet Bekler,”Plan notuyla imar planı değiştirilebiliyor mu? İmar kanununa aykırı mı?” diye sordu) Şimdi Cevdet Abi, İmar yönetmeliğinin bir değiştirilebilir maddeleri var, birde değiştirilemez maddeleri var. Bu ilgili değişiklikler belediyelere değiştirilebilir maddeler olarak verilmiş bir yetki. Burada o sosyal donatıdan kaynaklı problemin dışında teknik hiç bir problem yok. (CHP’li Cevdet Bekler kafasını “anladım” şeklinde sallıyor) Bu karar Yalova’da yaklaşık 20 bin kişiyi ilgilendiriyor arkadaşlar yani Yalova’nın bir zümresine veya Yalova’nın bir bölümüne verilmiş bir hak değil. Yalova’da 20 bin kişinin yaşadığı evleri daha güvenli bir hale getirmeleri için bir hamle yapıyoruz biz şu anda. (CHP’li Cevdet Bekler “doğru, orada hem fikiriz”) Türkiye’de bu aynı plan notunu bu kararı alan onlarca belediye var. Ve bunun içinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Bahçelievler Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi’de var. Herkes herkese bir temenni de bulunuyor bugün. Bende bir temenni de bulunayım. Herkes dersini iyi çalışıp buraya gelsin!Revizyon Gazetesi/Hakan Korkmaz

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.